Linkovi

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije


Sudnica Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Foto: Reuters/Vincent Kessler)
Sudnica Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu. Sud u Strazburu reagovao je na žalbu inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 iz Beograda.

Kako se navodi na sajtu inicijative, u naselju na Čukarici, koje je predmet žalbe, živi oko 70 romskih porodica izbeglih sa Kosova 1999. godina, koje nemaju ni struju ni vodu, a u vreme pandemije nemaju ni mogućnosti da održavaju higijenu i da se zaštite od koronavirusa.

„Dobar je signal što je Evropski sud pokrenuo postupak jer je retko da reaguje na ovakve situacije“, kaže za Glas Amerike Danilo Ćurčić iz inicijative iz A11.

On kaže da je Srbija odgovorila Evropskom sudu zbog pokretanja postupka, te da incijativa A11 ima rok do četvrtka u 14 sati da podnese svoj odgovor - i da se odluka suda u Strazburu o konkretnim merama koje država treba da preduzme može očekivati tokom sutrašnjeg dana.

Incijativa A11 je, navodi se, više puta pokušala da skrene pažnju Vladi Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu ovih ugroženih porodica, a pošto Vlada nije reagovala, podneli su zahtev Evropskom sudu za ljudska prava da izrekne privremene mere protiv Srbije.

Na sajtu inicijative A11 podseća se i na podatak da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja, u kojima oko 25 hiljada ljudi živi bez vode.

XS
SM
MD
LG