Linkovi

Koncept otadžbine srž sukoba u Ukrajini


Krim
Krim

Zbog spora oko budućnosti Krima Rusija i Ukrajina su sada na protivničkim stranama. Međutim,na tom poluostrvu sa višenacionalnim stanovništvom, različiti su stavovi različitih etničkih grupa.

Jalta je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na južnoj obali poluostrva Krim u Ukrajini, nekadašnje carsko letovalište i pred kraj Drugog svetskog rata mesto u kome je održana konferencija vođa velikih sila, antinacističke koalicije, kada je počela promena mape Evrope. Mape kojoj preti novo prekrajanje.

Širom Krima kontrolu su preuzele ruske snage, a posle referenduma o pridruživanju Krima Rusiji, koji je raspisala vlada u Krimu, zakazanog za nedelju, ceo taj južni deo Ukrajine bi mogao da padne pod rusku upravu.

Pa ipak, za region, koji je na ivici sukoba napetost je, bar na jedan dan, ustupila mesto opuštenosti na jaltskoj promenadi. Porodice šetaju obalom, uživaju u moru i druže se. Nešto dalje u toku su pro- ruske demonstracije pod budnim okom Lenjina, koje odražavaju mišljenje mnogih etničkih Rusa, žitelja Krima, ali ne svih.

Svetlana je Ruskinja . Njen suprug, Rustem je Ukrajinac - krimski Tatar. Ona se preselila u Ukrajinu pre tri godine i kaže da je intervencija Moskve u ime zaštite tamošnjih Rusa samo farsa.

Niko ovde ne zlostavlja Ruse. To znam po sebi. Ovde je mirno. Sve je bilo dobro dok nije došao Putin.”

Rustem kaže da su narušena prava jedino onih koji nisu Rusi…Njegovi komentari privukli su pažnju nekolicine prolaznika koji su mu uputili ljutite poglede.

“Prava krimskih Tatara i Ukrajinaca su narušena. Vidite…moram vama da se obraćam za zaštitu…. Upravo o tome govorim.”

On kaže da je spreman da se bori za ono do čega mu je stalo.

“Čekamo da vidimo ishod. Ako dođe do promena, štitićemo svoju otadžbinu.”

A upravo je koncept otadžbine srž sukoba. Krim je vekovima bio važan Rusiji, zbog plodnog zemljišta iI izlaza na Crno more, dok ga Hruščov nije dao Ukrajini. Krim je bio inspiracija mnogim velikim pesnicima i piscima, među kojima je bio i Čehov, i Moskva bi sada htela da vrati sat unazad.
XS
SM
MD
LG