Linkovi

Kremlj traži izvinjenje Foks njuza


Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi 6. februara 2017.

Kremlj je zatražio izvinjenje od televizije Foks njuz zbog komentara koje je novinar Bil O'Rajli izneo o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u intervjuu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u nedelju.

O'Rajli je Putina nazvao “ubicom” nakon što je Tramp izjavio da poštuje ruskog lidera. “Smatramo da su takve reči novinara Foks njuz neprihvatljive i uvredljive, i iskreno rečeno – voleli bismo da dobijemo izvinjenje od tako uvažene TV kompanije”, izjavio je Putinov portparol Dmitri Peskov u razgovoru sa reporterima u ponedeljak.

Kada je O'Rajli predsednika pitao o - kako je rekao - “zločinima” koje je Putin počinio u prošlosti i kako Tramp može da ga poštuje znajući tu istoriju, Tramp je odgovorio: “Postoji mnogo ubica. Mi imamo mnogo ubica. Šta mislite? Da je naša zemlja tako nevina?”

Trampovi komentari uznemirili su neke članove predsednikove Republikanske partije. Vođa većine u Senatu, Mič Mekonel, izjavio je da ne smatra da postoji bilo kakva “jednakost” između SAD i Putina. Mekonel je Putina, bivšeg agenta KGB-a okarakteristao kao “razbojnika.”

Američke obaveštajne agencije optužuju Rusiju da je hakovala kompjutere Demokratske partije u okviru šire kampanje čiji je cilj bio mešanje u američke izbore. Pre nego što je stupio na dužnost, Tramp je u više navrata dovodio u pitanje nalaze obaveštajne zajednice. Te kritike su u međuvremenu ublažene, ali predsednik nastavlja da javno govori kako je spreman za bolje odnose sa Moskvom.

Inače, intervjuu televizije Foks sadržao je i pitanje o Trampovim pozivima da se istraže izborne neregularnosti na novembarskim predsedničkim izborima. Tramp je više puta izneo tvrdnju da zbog glasanja ilegalnih imigranata nije osvojio većinu direktnih glasova građana. Tramp je pobedio u glasanju elektorskog koledža ali je na nacionalnom nivou imao skoro tri miliona glasova manje od rivalke Hilari Klinton.

“Ilegalni imigranti, ljudi koji nisu građani, nalaze se na biračkim spiskovima. Imate ilegalne imigrante, mrtve ljude na spiskovima. Situacija je zaista loša”, rekao je Tramp. Izborni zvaničnici koji su analizirali glasanje 8. Novembra kažu da nema skoro nikakvih indicija izborne prevare, a posebno ne u obimu koji pominje Tramp.

XS
SM
MD
LG