Linkovi

Kralj Salman i Tramp potpisali vojni sporazum vredan 110 milijardi


Ceremonija potpisivanja sporazuma u kraljsvkoj palati u Rijadu

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i američki predsednik Donald Tramp potpisali su sporazum vredan skoro 110 milijardi dolara u cilju unapređenja borebene gotovosti Saudijske Arabije.

Sporazum koji stupa na snagu odmah, jedan je u nizu koji su sdve zemlje potpisale u cilju jačanja svog vojnog i ekonomskog partnerstva, uključujući i još jedan vojni dogovor za koji postoji mogućnost da će biti vredan i do 350 milijardi dolara u narednih deset godina.

"Bio je to fantastičan dan", rekao je Tramp tokom sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Najefom u jednom hotelu u Rijadu.

"Poslovi, poslovi, poslovi", ponavaljao je američki predsednik misleći na potencijal za otvaranje novih radnih mesta zahvaljujući tim sporazumima.

U saopštenju Bele kuće objavljenom ranije tokom dana, navodi se da će potpisani sporazumi stvoriti nove prilike na Bliskom istoku za američke kompanije i podržati otvaranje "desetina hiljada" novih radnih mesta u američkoj odbrambenoj industriji.

U istom saopštenju, izražava se nada da će sporazumi pomoći obema zemljama da se efikasnije suoče sa zajedničkim pretnjama.

"Ovaj paket odbrambene opreme i usluga podržava dugoročnu bezbednost Saudijske Arabije i regiona Persijskog zaliva, u svetlu pretnje koju predstavlja Iran, dok istovremeno poboljšava sposobnost Saudijske Arabije da doprinese antiterorističkim akcijama u tom delu sveta, umanjujući na taj način opterećenje za američku vojsku koja bi morala da sprovodi te operacije", navodi se u saopštenju.

Kralj Salman je takođe uručio predsedniku Trampu najveće civilno priznanje na sastanku u kraljevskoj palati u Rijadu - zlatnu medalju kralja Abdulaziza al-Sauda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG