Linkovi

Kraj potrage duge 22 godine: Spasioci u Peruu našli zaleđeno telo američkog planinara


Spasilačka ekipa u Andima (Foto: Peruvian National Police via AP)
Spasilačka ekipa u Andima (Foto: Peruvian National Police via AP)

Policija u Peruu saopštila je da je pronašla hladno očuvano telo američkog planinara kojeg je zatrpala lavina pre 22 godine dok je pokušavao da se popne na jedan od najviših vrhova u Andima.

Policija u regionu Ankaš rekla je agenciji Asošijeted pres da je pronašla telo Vilijama Stampfla u petak blizu kampa na 5.200 metara iznad nivoa mora.

Pedesetosmogodišnji Stampfl pokušavao je da se popne na planinu Huaskaran visoku 6.768 metara. Policija je saopštila da su Stampflovo telo i odeća sačuvani zbog leda i niskih temperatura.

Pronađena mu je i vozačka dozvola. Piše da je bio stanovnik Čina u kalifornijskom okrugu San Bernardino. Stotine planinara svake godine posete planinu sa lokalnim vodičima i potrebno im je oko nedelju dana da stignu do vrha.

Stampfl je bio sa prijateljima Metjuom Ričardsonom i Stivom Erskinom kada su pokušali da se popnu 2002. Oni su putovali svetom da bi se popeli na najizazovnije planine - "osvojili" su Kilimandžaro, Renije, Šastu i Denali, prema tadašnjem izveštaju Los Anđeles Tajmsa.

Erskinovo telo pronađeno je ubrzo nakon lavine na Huaskaranu, ali Ričardsonovog još uvek nema. Stampflovo telo je tokom vikenda spušteno sa planine i prebačeno u mrtvačnicu u gradu Jungaju.

XS
SM
MD
LG