Linkovi

Godišnjica nestanka podmornice Titan - brojna pitanja i dalje bez odgovora


Snimak podmornice Titan iz 2021. godine, arhiva
(OceanGate Expeditions via AP)
Snimak podmornice Titan iz 2021. godine, arhiva (OceanGate Expeditions via AP)

Smrtonosna implozija eksperimentalne podmornice Titan, koja se dogodila pre godinu dana na putu plovila ka olupini Titanika, nije umanjila želju za istraživanjem okeana - iako su mnoga pitanja o toj katastrofi i dalje bez odgovora.

U utorak će biti godinu dana otkako je Titan nestao na putu ka olupini u severnom Atlantiku. Posle petodnevne potrage, koju je budno pratio ceo svet, nadležni su objavili da je podmornica uništena i da je svih petoro putnika u njoj poginulo.

Pitanje je da li je mogla da se izbegne katastrofa sa Titanom, koji je bio neobičnog dizajna i nije bio podvrgnut nezavisnim proverama koje su standardne za tu industriju, jer je izumitelj podmornice to odbijao.

Američka Obalska straža je ubrzo počela istragu o tome šta se dogodilo, ali zvaničnici kažu da će biti potrebno više od 12 meseci kako bi se otkrilo šta se desilo, a javnost još najmanje dva meseca neće biti obaveštena o tome šta je utvrđeno u istrazi.

Tragični kraj podmornice Titan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Ali, istraživanja u dubokim vodama se nastavljaju.

Jedna kompanija iz Džordžije planira spust do olupine Titanika uz pomoć plovila kojim se upravlja daljinski, a milijarder iz Ohaja je objavio da u 2026. planira odlazak mini podmornice sa dvoje ljudi do Titanika. Mnogi koji istražuju okean rekli su za AP da veruju da će se ekspedicije nastaviti i posle katastrofe sa Titanom.

"Naučna zajednica i dalje želi da istraži okean i nisam video da se ta želja smanjila", rekao je Greg Stoun, istraživač okeana i prijatelj Stoktona Raša, vlasnika podmornice Titan, koji je bio među poginulima.

Kompanija OceanGate, čiji je bio Titan, obustavila je rad u julu prošle godine. Portparol kompanije nije želeo da daje izjave za AP.

Dejvid Konkenon, nekadašnji savetnik u kompaniji, rekao je da će godišnjicu obeležiti sa ljudima koji su ranije učestvovali u ekspedicijama Titana - naučnicima, volonterima, specijalistima. Mnogi od njih, uključujući i članove tima sa broda Polar Prince koji je pratio Titan, nisu još razgovarali sa Obalskom stražom, kaže on.

"Stokton Raš je bio ozloglašen u javnosti, kao i svi povezani sa kompanijom OceanGate. Ja čak nisam ni bio tamo, a dobijao sam pretnje smrću. Podržavamo se međusobno i čekamo da nas nadležni pozovu na razgovor. Svet je nastavio dalje, ali porodice onih koji su najviše pogođeni i dalje žive sa ovom tragedijom svaki dan".

Podmornica Titan je registrovala promene na olupini Titanika i razvoj podvodnog ekosistema od 2021. godine.

Poslednji zaron desio se 18. juna 2023, u nedelju ujutro. Podmornica je ubrzo izgubila kontakt sa matičnim brodom.

Spasioci su krenuli čamcima u potragu, aktivirana je i druga oprema i pretraživano je područje od oko 700 kilometara južno od Njufaundlenda.

Američka mornarica je tog dana obavetila Obalsku stražu da je zabeležila zvučni signal koji je delovao kao implozija ili eksplozija, u vreme kada je Titan izgubio kontakt sa matičnim brodom, rekao je jedan anonimni pripadnik mornarice za AP.

Obalska straža je 22. juna objavila da je kod olupine Titanika i na dnu okeana pronađen otpad, za koji se sumnjalo da su delovi podmornice. Od tada su pronađeni i ostaci ljudskih tela, kao i drugi delovi podmornice.

U imploziji su, osim Raša, poginuli i otac i sin pakistanskog porekla, Šazada i Sulejman Davud, britanski avanturista Hamiš Harding i ekspert za Titanik Pol-Anri Nargole.

"I tada i danas, ovo nas duboko pogađa na jednom veoma ličnom nivou", rekao je predsednik Kluba istraživača Ričard Geriot.

On veruje da, čak i da Titan nije implodirao, spasioci ne bi mogli na vreme da stignu na mesto nesreće. Tragedija je uhvatila Obalsku stražu nespremnu, zbog čega je značajno napraviti detaljne planove potrage i spasavanja pre svake ekspedicije. Njegova organizacija je osnovala radnu grupu koja se time bavi.

Geriot veruje da je svet u novom "zlatnom dobu istraživanja" zahvaljujući tehnološkom napretku i tragedija Titana to nije uništila.

Sa njim je saglasna i veteranka u istraživanju velikih dubina, Kejti Krof Bel.

Ona kaže da je implozija Titana pokazala koliko je važno pratiti sve standarde i sprovoditi stroge testove, ali ističe i da je poštovanje bezbednosnih protokola u toj oblasti generalno dobro već decenijama.

Geriot kaže da će godišnjica stradanja petoro članova posade podmornice biti obeležena ove godine u Portugalu, na godišnjem Globalnom samitu istraživača.

"Napredak se nastavlja. Mogu sa sigurnošću da kažem da ćemo moći da nastavimo".

XS
SM
MD
LG