Linkovi

Opet bez dogovora u Briselu


Pregovaračka trojka: Ivica Dačič, Ketrin Ešton i Hašim Tači (s leva)

Beograd i Priština okončali i devetu rundu pregovora, ada nisu postigli sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa

U Brisel je okončana još jedna, deveta runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali ni ovog puta nije postignut nikakav dogovor.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, po završetku pregovora u da danas nije bio moguć potpuni dogovor sa Prištinom, iako su predlozi visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton bili znatno prihvatljiviji za srpsku stranu, a dve strane se u mnogim stvarima približile.

Dačić je novinarima rekao da je glavni problem tačka 14 u predlogu sporazuma, o čemu ranije nije ni bilo reči, a u kojoj se navodi da dve strane ne bi trebalo jedna drugu da blokiraju u članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Za Beograd to je neprihvatljivo jer bi omogućilo i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama", objasnio je Dačić, dodjući da je prištinska delegacija to želela da poveže sa imenovanjem komandira u srpskim opštinama.

Priština je, prema Dačićvim rečima, u pregovorima insistirala na nekim detaljima, a čak je nagovestila da bi pitanje severa moglo biti rešavano na druge načine, a ne
pregovorima.

"Srpska strana je i dalje spremna na dogovor", rekao je Dačić posle pregovora koji su, sa prekidima, trajali oko 14 sati.

Tači: Srbija odbacila predlog


Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je prištinska strana prihvatila sve predloge visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a da je srpska strana to odbacila.

Tači je rekao da se to dogodilo isto kao u prethodnim rundama dijaloga - da je Priština prihvatila, a Beograd odbacio predloge visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i naveo da joss možda ima par dana da se srpska strana predomisli i prihvati predloge.

Tači je - kako je naveo - dopustio mogućnost da srpska strana u kratkom roku promeni mišljenje i naglasio da je "ovo 2013. godina, i da se danas "ne može razmišljati kao ranije glavom Vojislava Šešelja".


Ešton: Mala i veoma plitka neslaganja


Visoka predstavnica za bezbednost i spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je, po zavrssetku devete runde dijaloga Beograda i Prištine, da su razlike
između dve strane sve manje.

"Prošli put sam rekla da je sporazum blizu, da su neslaganja veoma mala, ali duboka. Danas s realnom uverenošću mogu da kažem da su neslaganja mala i veoma plitka", navela je Ešton u pisanom saopštenju, posle, kako je ocenila, "dugog i intenzivnog dana".

Ona je navela da se danas nastojalo da se iznesu sve različite ideje o kojima je razgovarano prethodnih meseci i traženo od delegacija Prištine i Beograda da ispitaju te predloge kako bi se videlo da li je sporazum moguć.

Ešton je istakla da je "preostalo nekoliko sati" do njenog podnošenja izveštaja u ponedeljak.

"Nadam se da će do tada obe delegacije proceniti da li mogu preduzeti poslednje neophodne korake za finalizovanje sporazuma i povesti svoj narod u budućnost", zaključila je Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG