Linkovi

Bajden skida oznaku poverljivosti sa dokumenata o poreklu kovida 19


Radnik u Institutu za virusologiju u Vuhanu - institucije koja je predmet poverljivih dokumenata američkih službi
Radnik u Institutu za virusologiju u Vuhanu - institucije koja je predmet poverljivih dokumenata američkih službi

VAŠINGTON - Predsednik Džo Bajden potpisao je zakon, podržan od strane obe partije, koji nalaže federalnoj vladi da skine oznaku poverljivosti sa obaveštajnih podataka o poreklu kovida, više od tri godine od početka pandemije.

Zakon, koji su jednoglasno usvojili i Predstavnički dom i Senat, nalaže Kancelariji direktora Nacionalne obaveštajne službe da skine tajnost sa obaveštajnih podataka u vezi sa kineskim institutom za virusologiju u Vuhanu.

U njemu se navode „potencijalne veze“ između istraživanja koje je tamo obavljeno i izbijanja kovida 19, koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom 11. marta 2020.

Američke obaveštajne službe podeljene su oko toga da li je izvor virusa curenje iz laboratorije ili je prešao sa životinja na ljude.

Stručnjaci kažu da pravo poreklo pandemije koronavirusa, koja je ubila više od milion ljudi u SAD i milione širom sveta, možda neće biti poznato mnogo godina - ako ikada.

Bajden je rekao da je zadovoljan što je potpisao ovakav zakon.

Moja administracija će nastaviti da proverava sve poverljive informacije koje se odnose na poreklo kovida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju u Vuhanu“, rekao je on.

„U primeni ovog zakona, moja administracija će ukloniti tajnost i podeliti što je moguće više tih informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlašćenjem da zaštitim od otkrivanja informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbednosti", kaže američki predsednik.

XS
SM
MD
LG