Linkovi

Žbogar: Voditi dijalog na tri plana


Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu (arhivski snimak)
Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu (arhivski snimak)

Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar kaže da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti što pre, jer su potrebna brza rešenja I konkretni dogovori.

Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar kaže da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti što pre, jer su potrebna brza rešenja i konkretni dogovori. Žbogar ističe da razgovori treba da se vode na tri plana i to izmedju Beograda i Prištine, Prištine i predstavnika Srba sa severa Kosova i izmedju predstavnika Srba severno i južno od Ibra.

Ocenjujući situaciju na severu Kosova kao mirnu, ali veoma napetu, specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar je izjavio da proces dijaloga Beograda i Prištine treba otpočeti što pre. Normalizacija odnosa izmedju Srbije i Kosova uticaće i na normalizaciju stanja na severu, smatra Žbogar. Kako je istakao, Evropska unija nema plan za sever Kosova, ali bi dijalog trebalo da se odvija u tri pravca.

Treba da se vodi dijalog izmedju Srbije i Kosova, koji je sad počeo uz pomoć EU i SAD, treba da se vodi dijalog Kosova sa severom, jer tu ima posebnih problema, i to je ono što smo mi tražili prošle godine od kosovske Vlade, da pruži ruku i smiri napetost koja tamo vlada medju ljudima. I treći dijalog, koji mislim da treba da bude, je dijalog izmedju samih Srba, izmedju Srba na severu i Srba na jugu Kosova”, smatra Žbogar.

Predstavljajući rezultate rada kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici, ministar lokalne samouprave Slobodan Petrović je izjavio da su i Vlada i njegovo ministarstvo u poslednje vreme dosta radili na komunikaciji sa gradjanima na severu.

Ja očekujem da nastavak dijaloga Beograda I Prištine bude dobra prilika za temu severa Kosova, odnosno za dalju implementaciju decentralizacije, koja, verujem, da je od suštinskog značaja, ne samo za opstanak srpske zajednice na tom prostoru, nego, jednostavno, i za perspektivu”.

Sever Kosova je ključno pitanje u započetom dijalogu Beograda I Prištine, ocenio je Agron Bajrami urednik prištinskog lista Koha Ditore. I pored velikog pritiska medjunarodne zajednice u kratkom roku se ne može doći do održivog rešenja, smatra Bajrami.

“Treba imati u vidu da se ni jedna ponuda vlade Kosova nece moći primeniti, niti će se moći pregovarati, sve dok na severu postoji situacija koja je sada, i dok se ne pomaknemo ka pozitivnim promenama, na čemu insistira Nemačka. Bez raspuštanja paralelnih struktura ne mogu funkcionisati ni KFOR ni misija EULEX-a, bez funkcionisanja ovih medjunarodnih komponenata nema ni jednog plana, ni političkog, ni ekonomskog, koji tamo može biti primenjen”.

Gradjane sa severa niko ne pita šta oni žele, tako da su oni žrtve političkih odluka iz Prištine ili iz Beograda, ocena je predstavnika civilnog sektora.

Nekako se i ja sam osećam da nas niko, još uvek, ne pita za našu viziju i naše mišljenje. Prave se neke odredjene vizije i neki predlozi, čak, rekao bih, da gradjani sa severa imaju utisak da ih Beograd, u dovoljnoj meri, ne pita, a ni Priština, niti medjunarodna zajednica”, ocenjuje Aleksandar Stojanović iz nevladine organizacije "Centar za razvoj lokalnih sredina".

Specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo Samuel Žbogar osvrnuo se na demonstracije koje je u Prištini organizovao pokret Samoopredeljenje, povodom nedavnog susreta premijera Kosova i Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Demonstracije su demokratsko sredstvo izražavanja drugačijeg stava, ali problem su nasilne demonstracije, one ne mogu uticati na tok dijaloga, ali se i dijalog ne sme voditi izvan institucija”, zaključio je Žbogar koji je sa predstavnicima vlasti, medija i nevladinog sektora učestvovao na debati pod nazivom "Pristup Vlade severu Kosova i mogući scenariji pregovora za sever", koja je održana u Medija centru u Čaglavici.
XS
SM
MD
LG