Linkovi

Zamenik direktora kosovske policije pušten iz pritvora u Srbiji


ARHIVA - Dejan Janković, zamenik generalnog direktora Policije Kosova
ARHIVA - Dejan Janković, zamenik generalnog direktora Policije Kosova

Zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković pušten je iz pritvora i na putu je za Kosovo saopštila je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc.

Ona je na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da je tu informaciju dobila od oficira za vezu Kosova u Srbiji Jetiša Jašarija.

Upravo me je obavestio predstavnik kancelarije Republike Kosova u Srbiji, ambasador Jeriš Jašari, da je posle velikog međunarodnog pritiska zamenik direktora Kosovske policije Dejan Janković oslobođen i da kreće na Kosovo", navedeno je u njenoj objavi.

Ukazala je da je Janković dva dana bio u pritvoru i da su ga srpske vlasti ispitivale.

Ovo hapšenje je bilo samo jedan očajnički čin i osveta Srbije nakon masovnog glasanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova”, napisala je Gervala Švarc.

Jankovića je srpska policija uhapsila u sredu na prelazu Jarinje - posle čega je sproveden u Rašku.

Osim Jankovića, prema tvrdnjama kosovskih vlasti, u Srbiji je u sredu zadržano još devet pripadnika Policije Kosova - koji su u međuvremenu oslobođeni.

Ranije tokom dana američki Stejt department je na upit Glasa Amerike saopštio da je pritvaranje kosovskih policajaca štetno po mir i stabilnost - zatraživši od Srbije da oslobodi sve koji su privedeni.

Prema navodima kosovskih vlasti, Srbija je u sredu na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom zadržala više od 1.000 građana Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti označio je to odmazdom Srbije zbog podrške koju je Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope dobilo za članstvo u Savetu Evrope.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbacilo je te tvrdnje rekavši da su uzrok dodatnih čekanja na granici opsežnije kontrole i bezbednosne provere koje se primenjuju.

Ko je Dejan Janković

Policijsku karijeru pukovnik Dejan Janković započeo je 2000. godine kao patrolni policajac Kosovske policijske službe u Štrpcu. Bio je komandir policije u Štrpcu i Gnjilanu, a nakon toga je u Uroševcu bio regionalni komandir. Sa svojim vozačem preživeo je oružani napad 2005. godine na putu Priština - Štrpce, kada su na njega pucale nepoznate osobe, dok se sa vozačem nalazio u službenom automobilu.

Tada je ranjen u rame, a na vozilo u kojem se nalazio ispaljeno je oko 100 metaka.

Nakon toga, period od oko dve godine proveo je na funkciji zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova.

Od 2009. godine je na funkciji zamenika direktora Policije Kosova.

XS
SM
MD
LG