Linkovi

Na Kosovu obeležen dan nestalih osoba


Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će pitanje nestalih osoba biti jedna od tema razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 2. maja u Briselu.
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će pitanje nestalih osoba biti jedna od tema razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 2. maja u Briselu.

Na Kosovu se danas obeležava Nacionalni dan nestalih lica. Nakon polaganja venca na spomen obeležje u dvorištu Skupštine Kosova, koje je posvećeno nestalim osobama, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će se pitanje nestalih lica rešavati u skladu sa evropskom planom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je naveo da će na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 2. maja u Briselu to biti jedna od tema razgovora.

U Aneksu za sprovođenje Ohridskog sporazuma dogovorili smo da je pitanje nestalih hitno, tako da očekujem da se hitno reši. Potrebna je transformacija optužnica za odgovorne, kao u Hrvatskoj, da im se može suditi u odsustvu. Svako odlaganje je nerazumno, jer svedoci stare i umiru“, naveo je Kurti.

Dan nestalih na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je najveća odgovornost za rasvetljavanje sudbine nestalih lica na institucijama, koje u vezi sa ovim pitanjem treba da rade koninuirano, a ne samo kako je rekao, da se nestalih sete na godišnjicama i obeležavanjima. Konjufca je dodao i da Srbija nastavlja da prikriva zločine počinjene na Kosovu.

Do danas se više od 1.600 ljudi vode kao nestali, ne zato što ne znamo gde su i ne znamo ko je odgovoran, već zato što država Srbija drži to kao tajnu. Nama ostaje, ne samo da ih se sećamo, već i da dignemo glas da se to pitanje reši, a da Srbija bude kažnjena i odgovorna“, rekao je Glauk Konjufca.

Koordinator Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj rekao je za Glas Amerike da u proteklom periodu institucije nisu dovoljno radile na rešavanju sudbine nestalih, te da su članovi porodica kidnapovanih i nestalih odavno izgubili poverenje u Vladu Kosova.

Ćerkinaj ne očekuje da će 2.maja u Briselu doći do „većeg pomaka ili bitnijeg dogovora“ između Beograda i Prištine kad je rasvetljavanje sudbine nestalih u pitanju.

Kad nema rezultata za dve godine ove trenutne Vlade, ne očekujem ni da će da bude. To ne očekujem ni od Beograda, ni od Prištine. Zašto to kažem? Zato što ni jednu jedinu reč, ni jednu jedinu stvar koju su uzeli kao ozbiljno da rade nisu realizovali. Zato i sada ne verujem“, naveo je Ćerkinaj.

Pored najviših kosovskih zvaničnika vence su na spomen obeležje položili i ambasadori – Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovernijer, Velike Britanije Nikolas Abot, Švedske Jonas Vesterlund, prvi sekretar Ambasade Francuske Ksavijer Roard i šef Misije Euleksa na Kosovu Lars Gunar Vigemark.

XS
SM
MD
LG