Linkovi

Kurti tvrdi: Mogući novi napadi "srpskih kriminalnih struktura" na severu Kosova


Kurti: Postoji rizik od novih napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Kurti: Postoji rizik od novih napada

Premijer Kosova Aljbin Kurti upozorio je da su bezbednosne i obaveštajne institucije u poslednje vreme ustanovile sve veći rizik od insceniranih napada grupa “srpskih kriminalnih struktura”. On je na sednici Vlade Kosova rekao da je “glavni cilj tih grupa da okrive Kosovsku policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja kosovskih Srba”.

“Da bi to postigli, nisu postavili gornju granicu cene. Neće birati način. Nažalost, podrška koju je teroristička grupa dobila od države Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske duž granice sa našom Republikom, samo ih je ohrabrila”.

On je naveo da je posle 18 dana od kako je rekao “paravojnog, terorističkog i kriminalnog napada 24. Septembra, na Kosovu mnogo toga drugačije. Međutim istakao je da bi “sve bilo drugačije da teroristička grupa i njihovi planovi za pripajanje četiri opštine na severu Kosova Srbiji, nisu bili neutralisani".

“Oni nisu uspeli. I to ih je učinilo veoma očajnim. Dokumentovanje pred očima sveta, umešanosti najmanje četiri sloja srpske države, odnosno predsedništva, obaveštajne službe, Ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, u inspiraciji, pripremi i učešću u terorističkom napadu na selo Banjska, su dodatni motivi za druge destabilizacijske scenarije”.

Puštanje Milana Radoičića na slobodu, za manje od 24 sata posle hapšenja, je prema rečima premijera Kosova dokaz i signal potencijala za ponovno grupisanje i osvetu, jer 24. septembra, zvanični i vojni Beograd nije uspeo da organizovanim i koordinisanim paravojnim akcijama promeni realnost na terenu.

“Zloupotrebili su manastir Banjska, sa ciljem da daju verski kolorit događajima 24. septembra. Ponovo, nisu uspeli. Sada, kriminalne formacije koje se sponzorišu od našeg severnog suseda, u svojim destabilizujućim scenarijima, vrlo verovatno će zloupotrebiti etničke razlike u političke svrhe”, rekao je Kurti.

Kurti se na sednici Vlade osvrnuo i na nedavno obeležavanje 23. godišnjice rušenja režima Slobodana Miloševića, te naveo da aktuelna vlast u Beogradu nikada više nije ličila na Miloševićevu Srbiju. Kurti je pozvao sve građane da se “oslone” na Kosovsku policiju i da veruju, kako je rekao, njenom profesionalizmu.

XS
SM
MD
LG