Linkovi

Turski general Ulutaš preuzeo komandovanje KFOR-om


Kosovo, Pristina, Major General RISTUCCIA hands over the command of the Mission to the Turkish Major General ÖZKAN ULUTAŞ
Kosovo, Pristina, Major General RISTUCCIA hands over the command of the Mission to the Turkish Major General ÖZKAN ULUTAŞ

Turski general-major Ozkan Ulutaš zvanično je preuzeo dužnost komadanta KFOR-a od italijanskog generala Mikelea Anđela Ristuće na ceremoniji koja je održana u glavnom štabu KFOR-a.

Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, ostvarujući na poverenju zasnovanu komunikaciju i okruženje sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa“, rekao je Ulutaš.

Ultaš koji je 28. komandat Kfora od 1999. godine i prvi koji dolazi iz Turske svoju dužnost obavljaće narednih godinu dana.

Želeo bih da se zahvalim mom narodu i NATO rukovodstvu koje mi je verovalo poveravajući mi ovaj zadatak. Kao dodatak uzvišenim i snažnim osećanjima dolazi takođe i teška odgovornost. Nošenje te odgovornosti na mojim ramenima tokom osetljivog perioda kroz koji Kosovo prolazi, znači i preuzimanje komande uz odlučnost da sve svoje napore i iskustvo usmerim u cilju uspešne službe u budućnosti, kao što se to dešavalo i u prošlosti“, rekao je Ulutaš.

Odlazeći komandant KFOR-a general Mikele Anđelo Ristuća je tokom ceremonije primopredaje dužnosti izrazio zahvalnost na podršci, zemljama članicama misije KFOR-a, političkim liderima i vojnim lokalnim i NATO komandantima, kao i vojnicima KFOR-a.

Inaguraciji je prisustvovao i zapovednik komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart B. Manč.

Kfor je pojačao koordinaciju sa Kosovskom policijom kao prvim reagujućim i koordinaciju sa EULEKS-om kao drugim reagujućim. Kfor je utrostručio broj trupa duž granične linije sa Srbijom nakon napada 29. maja. Snage su povećane aktiviranjem 600 vojnika iz Turske, a zatim i multinacionalnim bataljonom koji predvodi Grčka. Kfor je dodatno povećao snagu trupe i nakon napada na Kosovsku policiju 24. septembra strateškim rezervnim snagama koje se sastoje od bataljona iz Velike Britanije i Rumunije“, rekao je Manč.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovali su i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Kosova Đeljalj Svećlja i Ejup Maćodonci, episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG