Linkovi

Zvaničnik Prištine: Članstvo Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, razlog ZSO


Prepreke kosovskom članstvu u Savetu Evrope
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Prepreke kosovskom članstvu u Savetu Evrope

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti, izjavio je da Kosovo još nije stavljeno na dnevni red ovonedeljnog zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope. On je na Fejsbuku sinoć napisao da je tome doprineo stav većine zemalja EU, da Priština treba da prihvati nacrt statuta Zajednice srpskih opština i da ga uputi Ustavnom sudu.

“Iako postoji podrška za uspostavljanje članstva Kosova na ministarskoj agendi za 17. maj, stav većine zemalja je da Kosovo treba da prihvati nacrt statuta Miroslava Lajčaka za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da ga uputi Ustavnom sudu. Zbog toga, pitanje Kosova danas nije bilo na dnevnom redu ministara spoljnih poslova”, napisao je Ahmeti.

Prema rečima zamenika predsednika Srpskog narodnog pokreta Branimira Stojanovića “unutrašnja politička kalkulacija Aljbina Kurtija” doprinela je da se Kosovo ne nađe na dnevnom redu ovonedeljnog zasedanja Komiteta ministara Saveta evrope. S druge strane Stojanović smatra da je pozitivno što je međunarodna zajednica poslala jasnu poruku albanskim političarima da će sporazum o Zajednici srpskih opština morati da se sprovede.

"Kosovo treba da bude članica, ali trenutno ne ispunjava kriterijume za Savet Evrope"
please wait

No media source currently available

0:00 0:17:25 0:00

Verujem da je Kurti zapravo sada procenio da bi mu to nanelo i suviše veliku štetu za redovne izbore, koji nam dolaze negde februara. I već duže vremena se priča o tome da će biti vandrednih izbora. Zapravo da će biti pre isteka mandata. Tako da je verujem, da je Kurti procenio da mu se sada više isplati da ne posluša Zapad, da na nacionalističku retoriku izađe na izbore, a da nakon završetka izbora ako bude došao u priliku da vrši vlast, sigurno da će promeniti taj svoj odnos, jer verujem, da će ipak ta obaveza morati da bude sprovedena“, rekao je Stojanović za Glas Amerike.

Analitičar Nedžemdin Spahiu smatra da iako je to bio uslov međunarodne zajednice da bi se raspravljalo o prijemu Kosova u Savetu Evrope, Priština nije napravila korak ka formiranju Zajednice srpskih opština zbog straha da Beograd nakon toga neće ispuniti svoj deo obaveza.

’’Priština čeka da i Beograd ostvari svoj deo tog dogovora, a to je prećutno priznanje za otvaranje stalnih diplomatskoh predstavništva Kosova u Beogradu, i Srbije u Prištini. Priština se plaši da kada bi Kosovo formiralo Zajednicu, Beograd ne bi poštovao svoj deo, i to je razlog zašto to nije ispunila. Ona je obećala i pismeno da će formirati Zajednicu srpskih opština, ali čeka da i Beograd obavi svoj deo“, naveo je Spahiu za Glas Amerike.

Novinarka Ana Marija Ivković iz Severne Mitrovice smatra da je međunarodna zajednica najzaslužnija što se Kosovo nije za sada našlo na devnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope. Prema njenom mišljenju, međunarodna zajednica nije htela da popusti pred obećanjima Prištine za koja zna da su prazna.

“Kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju je jedino važno biračko telo. Sve što bi moglo da naruši njegov rejting, On jednostavno nije spreman da napravi takav korak. Čak kada je u pitanju i slika Kosova pred međunarodnom zajednicom i to je ključan razlog. Podsetiću javnost - kosovski premijer je došao na vlast na krilatici da Zajednica (srpskih opština) neće proći, na tome je dobio ogromne političke poene u biračkom telu i sigurna sam da neće učiniti ništa što bi narušilo njegov rejting”, rekla je za Glas Amerike Ana Marija Ivković.

Sredinom prošlog meseca, Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je preporuku o prihvatanju prijave Kosova za članstvo. Uslov je bila primena odluke Ustavnog suda Kosova o uknjiženju zemlje manastira Visoki Dečani.

Međutim, Francuska i Nemačka, a kasnije i druge zemlje, zatražile su i da Priština započne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Prošle nedelje, premijer Kosova Aljbin Kurti je poručio da Vlada na čijem je čelu to neće prihvatiti kao uslov.

Zajednica srpskih opština deo je sporazuma koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija 2013. godine, a zatim i 2015. godine o principima za njeno osnivanje. Međutim Ustavni sud Kosova je nakon toga utvrdio da taj deo sporazuma nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

XS
SM
MD
LG