Linkovi

Protesti na severu Kosova


Protest u severnom delu Kosovske Mitrovice
Protest u severnom delu Kosovske Mitrovice

Okupljeni u severnom delu Kosovske Mitrovice minutom ćutanja odali su poštu nedavno ubijenom bračnom paru Jevtić iz Talinovca kod Uroševca

Zbog sve češćeg pritiska i ugrožene bezbednosti oko dve hiljade Srba održalo je danas protest u severnom delu Kosovske Mitrovice. Srbi su osudili nedavno ubustvo bračnog para Jevtić iz Talinovca i poručili da neće odustati od mirne borbe za opstanak na Kosovu.

Nakon intoniranja himne Bože pravde okupljeni na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice minutom ćutanja odali su poštu nedavno ubijenom bračnom paru Jevtić iz Talinovca kod Uroševca Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da Srbi na Kosovu danas žive u svojevrsnom koncentracionom logoru.

“Srbi su danas jedini narod u Evropi koji nema pravo na život, koji nema pravo na slobodu kretanja, koji nemaj pravo na povratak, koji nema pravo kako će da živi i kako će da uređuje svoj život.Jedini narod smo koji voljom demokratske Evrope mora da promeni svoj identitet, narod kome se prekraja istorija, uskraćuju osnovna ljudska prava”, rekao je Pantić

Okupljeni su nosili parole “Ne ubijajte nas, poštujte nas o imaćete nas”. “Srbija na Kosmetu zauvek”. “Ne albanskim institucijama”. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da Srbi neće odustati od mirne demokratske borbe za opstanak na svojim vekovnim prostorima.

“Mi nikome ne pretimo, mi smo u svojim kućama, mi smo na svojim imanjima i ovo je poruka Kforu i Eulexu da se drže statusa neutralnosti, da poštuju Rezoluciju 1244, a ne da se stavljaju na jednu stranu, da se diskriminatorski ponašaju. Neka zaštite svakog građanina, ali ovolika sila koja je na severu potrebna je pre svega za naše Srbe koji žive južno od Ibra, jer i sami vidimo da nemaju nikakvu zaštitu”, kazao je Milović.

Srbi sa severa poručili su da će mirnim protestima sprečiti otvaranje Administrativne kancelarije Vlade Kosova u severnom delu Kosovske Mitrovice. Sa protesta je i od buduće Vlade Srbije zatraženo da ne gasi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi se time, kako je rečeno, opravdale sumnje da je i nova vlast podlegla pritiscima zapada.
XS
SM
MD
LG