Linkovi

Ubistvo Srba povratnika


Policijska vozila ispred kuće ubijenih Milorada i Ljiljane Jevtić
Policijska vozila ispred kuće ubijenih Milorada i Ljiljane Jevtić

Bračni par Jevtić ubijen u svojoj kući sa po jednim ispaljenim metkom u telo

U selu Talinovce kod Uroševca juče je ubijeno dvoje Srba. Preostali Srbi iz ovog povratničkog sela odlučili su da se kolektivno isele iz ovog mesta.

Bračni par Milovan i Ljiljana Jevtić ubijeni su u svojoj kući sa po jednim ispaljenim metkom u telo, a na licu mesta pronađene su čaure kalibra 7,62 milimetra, rekao je novinarima regionalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža.

“Sinoć smo izvršili dve akcije pretresa u Talinovcu i Uroševcu. Uzete su izjave od petoro ljudi i za sada nemamo osumnjičene za ovo ubistvo”, rekao je Hodža.

Ubijeni su imali oko 55 godina. Milovan koji je bio predstavnik sela ubijen je u hodniku, a njegova supruga Ljiljana u kupatilu. Njih je sinoć u svojoj kuci prvi pronašao komšija Albanac koji je o tome obavestio komšiju Bogdana Đorđevića.

“U hodniku je na stomak ležao Milovan sav u krvi, imao je rupu od metka na ledjima, kad sam ga pipnuo bio je hladan kao led. Zatim sam zvao njegovu suprugu, ali se nije javljala, kad sam otvorio vrata kupatila video sam da je i ona upucana”, rekao je za Glas Amerike Bogdan Djordjević.

Talinovce su danas obišli i predstavnici Srba u Vladi Kosova. Nakon što su obišli mesto zločina oni su se sastali sa preostalim Srbima iz ovog sela. Na sastanku sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem, ministrom za povratak Radojicom Tomićem i zamenikom ministra policije Sašom Rašićem meštani su kazali da će se iseliti i zamolili da im se obezbedi prevoz.

“Molim Vas da nas odvezete negde u Štrpcu ili Gračanici ako možete, a ako ne onda idemo svi u centralnu Srbiju”, kazao je u ime meštana Svetislav Ilić..

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović najoštrije je osudio ubistvo bračnog para Jevtić, a preostalim Srbima obećao da će im pružiti neophodnu pomoć

“Svi zajedno ćemo pokušati da im omogućimo opstanak i bezbednost, fizičku, ekonomsku i svaku drugu. Njihovi zahtevi su potpuno legitimni i njigovi problem nisu od juče”, kazao je Petrović

Ubistvo Jevtića u Talinovcu osudila je i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

“Ovaj slučaj ubistva je kriminalni akt koji ne može da se toleriše i koji je u suprotnosti sa svim društvenim vrednostima koje Kosovo gradi kao jedna gradjanska država koja poštuje prava i slobode svakog pojedinca i svake zajednice”, navodi se u pisanoj izjavi predsednice Kosova.

U Talinovcu je pre rata živelo oko 300 Srba, a 1999.godine svi su proterani. Njih tridesetak vratilo se 2006 godine, a do juče u ovom selu živelo je osamnaestoro Srba.
XS
SM
MD
LG