Linkovi

"Kosovo nije spremno za nastavak dijaloga"


Premijer Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Kosova Hašim Tači, Sofija, Bugarska, 16. maj 2018.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Kosova Hašim Tači, Sofija, Bugarska, 16. maj 2018.

Kosovo nije spremno za dijalog sa Srbijom. Kosovska strana u dijalog ide bez političke platforme i koncenzusa. Ako se dijalog nastavi ovako, stvoriće se autonomija za Srbe na Kosovu. Ovo su samo neke poruka opozicionih albanskih političkih partija na Kosovu sa okruglog stola na temu "Finalna faza dijaloga: gledišta političkih subjekata" koji je organizovao Kosovski demokratski institut.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu Avdulah Hoti smatra da Kosovo kreće nepripremljeno u dijalog sa Srbijom, jer je kako je kazao, trenutna Vlada slabija nego ikada.

"Sada ulazimo u završnu fazu dijaloga i nemamo nikakve informacije o tome da li ćemo sesti za stolom sa Srbijom da razgovaramo o Ustavu Kosova, niko to ne kaže, ili da se zahteva konsenzus da bismo razmatrali, pregledali Ustav Kosova, a onda da se gradi konsenzus. Svako ko preuzima odgovornost za pitanje dijaloga mora biti oprezan. Nažalost, trenutno nismo spremni za dijalog, ne zato što opozicija nije spremna, već je trenutna vlada slabija nego ikada", rekao je Hoti.

Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje rekao je da je Kosovo do 2010. godine postiglo dobre rezultate u dijalogu sa Srbijom, ali da od 2011. godine ono u tom dijalogu samo gubi. On je istakao i da dijalog treba promeniti jer, kako je kazao, ako se nastavi u ovom pravcu može doći do stvaranja autonomije za Srbe na Kosovu.

“Budući dijalog sa Srbijom i odnosi o kojima ćemo mi razgovarati treba da budu samo spoljni. Ne prihvatamo da raspravljamo o unutrašnjim odnosima sa Srbijom. To su odnosi između država. Radi se o spoljnim granicama država. To bi trebalo da bude naša pozicija. Ako se ovakav dijalog nastavi, rezultat je veoma loš. Dijalog treba promeniti, jer ako se dijalog nastavi ovako, stvoriće se autonomija Srba na Kosovu. Samoopredeljenje to nikako neće prihvatiti, protiviće se svim silama”, kazao je Konjufca.

I stavovi predstavnika vladajućih partija nisu u potpunosti usaglašeni kad je u pitanju završna faza dijaloga Beograda i Prištine

"Ovo je ključna tema i Kosovo treba da ide u dijalog. Imam problem da razumem svakog ko se plaši da ode u Brisel. Mi kao partija smatramo da svako mora imati učešće u ovom procesu, konsenzus je apsolutno poželjan, ali moramo se potruditi da se postigne", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova u parlamentu Kosova Memlji Krasnići.

"Dijalog nije najbolji instrument, s obzirom na to da se dijalog nastavlja zato što je to potrebno Srbiji, a ne Kosovu. Nije problem da Hašim Tači vodi dijalog, problem je kako on pristupa ovom pitanju, moramo tražiti druga rešenja. Ako ne utiču na integritet, suverenitet i jedinstvo Kosova, kao što je rekao predsednik Tači, onda nemam problem sa kim vodi razgovore, ali mi nismo u toj situaciji, a pošto nismo u toj situaciji, treba razmatrati druga rešenja", rekao je Bilјal Šerifi iz Inicijative za Kosovo, koja je deo vladajuće koalicije.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u sredu da je njegova ustavna obaveza da vodi pregovore sa Srbijom i da je siguran sam da će Kosovo biti predstavljeno dostojanstveno i da će izaći kao pobednik iz tog procesa.

XS
SM
MD
LG