Linkovi

Kurti govorio o pomeranju Vojske Srbije blizu granice sa Kosovom i predstavio rezultate rada svoje vlade


Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištinu (Foto: Budimir Ničić/VOA)
Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištinu (Foto: Budimir Ničić/VOA)

Aljbin Kurti, premijer Kosova, na konferencji za novinare u Prištini ponovio je raniju tvrdnju da su u četvrtak tokom dana na dve lokacije “na samo nekoliko metara od granice s Kosovom primećene specijalizovane jedinice Vojske Srbije”. Kurti je prethodno u četvrtak uveče na zvaničnom Fejsbuk profilu objavio i video na kom se, kako tvrdi, vidi kretanje pripadnika Vojske Srbije.

“Sigurno su ti snimci bili od juče, sigurno. Nije normalno da ta vojna vozila dolaze svega nekoliko metara od granice, oni su došli da provociraju ali mi smo snimili to, dokazali, ali nismo uradili ništa. Bili smo pažljivi da li će preći granicu, nisu prešli granicu i ja sam zadovoljan da ih i danas nema do 16 sati, jer gledam na svom telefonu do 16 sati ih nema tu više i nadam se da ih neće biti, ne samo danas”, rekao je Kurti.

Iz Ministarstva odbrane Srbije proučili su da je reč o "širenju obmana i dezinfomacija", dok je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao u autorskom tekstu objavljenom u Vol strit džurnalu da se Srbija “gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu”.

Komentarišući Kurtijeve tvrdnje zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen ranije danas na onlajn brifingu sa novinarima rekao je da “znamo da je budućnost obe zemlje oličena u tome da budu deo Evrope. Sa njihovim vladama sarađujemo kako bi se to i ostvarilo“.

Premijer Kosova je u petak predstavio rezultate trogodišnjeg rada Vlade na čijem je čelu. Kao najveće uspehe izdvojio je da su na severu "smanjene ilegalne aktivnosti", da je zapošljavanje "veće nego što je ikada bilo, da je podstaknuta domaća proizvodnja”, kao i da je regulisan uvoz i izvoz robe. Podsetio je i da se sa kosovskim pasošem već tri meseca slobodno putuje.

On je kazao i da Kosovo nije zabranilo srpski dinar, već da je jedina valuta za plaćanja evro, što je kako je naveo u skladu sa Ustavom Kosova.

“Nabolje bi bilo da Narodna banka Srbije odgovori na pismo koje je poslao guverner naše Centralne banke u Beograd. Znači CBK i Narodna baka Srbije mogu uspostaviti komunikaciju i na taj način ovo može da se reši veoma brzo”.

Taj način je, prema Kurtijevim rečima, što će uplate u dinarima biti konvertovane u evro.

“Mi želimo da imamo apsolutnu transparentnost. Ja sam premijer koji želi da Srbi na Kosovu imaju više novca, ne manje, i ovom prilikom hoću da se obratim svim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu da oni mogu da primaju tu finansijsku pomoć i u dinarima, ali u komercijalnim bankama će dobiti u evrima”.

Kurti je naveo i da Albanci koji "žive u Preševskoj dolini" pomoć koju im Vlada Kosova šalje u evrima, dobijaju u dinarima.

“Ja ne kažem da Srbi na Kosovu moraju da koriste lek iz Albanije ili neku novu valutu Republike Kosova “dardan” na primer, nego kažem da koriste evro koji je iz Evropske unije i do sada od 33. 000 žiro računa gde Srbi dobijaju pomoć iz našeg ministarstva finansija, to su žene, deca, starci, penzioneri, nijedan od njih nije rekao neću evro. Svi uzimaju evro. Nemamo nijedan slučaj već tri godine od kako smo na vlasti da jedan Srbin bilo gde na Kosov kaže – neću evro”.

Kurti je istakao da Vlada Kosova nema ništa sa aktuelnim procesom evro-dinar.

“Centralna banka Kosova je nezavisna institucija naše republike. Kad je bio onaj nesporazum oko tablica, tada smo mi bili vlada na čelu te teme, ali što se tiče evra ili dinara kao sredstva plaćanja tu je Centralna banka Kosova. Mi pomažemo njih, sa mogućnostima i znanjem koje imamo, ali mi ne vodimo ovaj proces”.

Prema Kurtijevim rečima, Beogradu nije važno da li je evro ili dinar, već da je u pitanju keš kojim kako je rekao “može da plati neke elemente koji su poslušni Beogradu i u političkom smislu”.

“Politički pritisak koji vrše na srpsku zajednicu sa svojim kriminalnim elementima može da se uspostavi samo kešom. Mi želimo apsolutnu, poptunu transparentnost, ne manje novca za Srbe, nego da znamo ko šalje kome novac i zašto, a Beograd to ne želi. Znači, ovo je kamen spoticanja. Ili legalnost i formalizovanje ili keš i kriminalne radnje”, naveo je Kurti.

XS
SM
MD
LG