Linkovi

Kfor se povukao iz Rudara


Srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović prolaze pored slovenačkih vojnika u sastavu Kfora, kod blokade blizu sela Rudare, 29. jula 2011.
Srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović prolaze pored slovenačkih vojnika u sastavu Kfora, kod blokade blizu sela Rudare, 29. jula 2011.

Sever Kosova je danas odsečen nakon što su lokalni Srbi postavili barikade u mestu Rudare, odakle su se, nakon troipočasovnih pregovora komandana Kfora i predstavnika Beograda jedinice Kfora povukle. U Beogradu za sutra zakazana vanredna sednica parlamenta na kojoj će biti razmatrana deklaracija o kršenju Rezoluvije 1244 od strane Kfora, a predsednik Srbije Boris Tadić poručio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen kada se situacija na severu Kosova vrati strane pre akcije kosovskih specijalaca.

Mirnije, ali i dalje napeto – tako bi se ukratko mogla opisati današnja situacija na severu Kosova. Lokalni Srbi su postavili barikade u mestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica – Raška, gde se oko pola dva danas pojavila jedinica Kfora sa ultimatumom da se blokada puta ukloni.

Ipak, posle troipočasovnih pregovora komandanta Kfora Erharda Bilera sa predstavnicima Beograda dogovoreno je da se Kfor povuče iz Rudara, a kako je okupljenim građanima rekao šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović, dogovor oko administrativnih prelaza na severu još nije postignut, ali je, po njegovim rečima, angažovan državni vrh Srbije, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije. Stvar je blizu dogovora, rekao je Stefanović i apelovao na građane da nastave da mirno protestuju.

"Jedini način da dobijemo šta hoćemo je kroz dogovor. A da bi dogovor uopšte dobili mi moramo imati vašu odlučnost. I imamo je sada i hvala vam na tome. Ali budite mirni, molim vas."

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji se nalazi na Kosovu je ocenio da Priština pokušava da iskoristi vakuum kako bi pojačala svoju pregovaračku poziciju za jesen. Istovremeno, Ivanović ima puno razumevanje za ponašanje Srba na severu Kosova, jer su oni, po njegovom mišljenju rukovođeni strahom:

"Ljudi su zastrašeni i ovo su reakcije zastrašenih ljudi. Oni prosto imaju sveža iskustva iz 1999. godine, kada je isti ili sličan KFOR zapravo pritiskao i na direktan ili indirektan način doveo u opasnost da ovde opstanu. Imaju određena iskustva i ta iskustva kažu da ovaj nenasilan otpor po pravilu pali."

A u Beogradu, predsednica parlamenta je za sutra u 14 sati, na zahtev Vlade zaka-zala vanrednu sednicu, na kojoj će se pred poslanicima naći predlog deklaracije o tome kako Kfor krši Rezoluciju 1244. Uz optužbe na račun vlasti za lošu politiku prema Ko-sovu, opozicija najavljuje burno zasedanje.

Konačno, u današnjem intervjuu Televiziji B92, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen kada se stanje na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje vrate u stanje pre krize i pre intervencije snaga ROSU. On je naglasio da Srbiji nije bilo u interesu da se tako nešto desi, jer je nakon paljenja prelaza Jarinje međunarodna pozicija Srbije oslabljena istog trentuka.

Zbog toga, po Tadićevoj oceni nije nemoguće da su za paljenje Jarinja odgovorne kriminalne strukture na Kosovu i Metohiji, ne samo među Srbima, nego i među Albancima sa Kosova, a te strukture, rekao je Tadić, imaju snažne veze sa establišmentom u Prištini.


XS
SM
MD
LG