Linkovi

Kosovo i Turska uskoro bez viza u EU


Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma za rješavanje migrantske krize, a što se tiče Kosovu to je redovan proces koji se mogao i očekivati.

Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma postignutog na Ankarom o partnerstvu u rješavanju migrantske krize. Kada je o Kosovu riječ, radi se o redovnom procesu, koji se mogao i očekivati, nakon što je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i, kako tvrde u Evropskoj komisiji, ispunilo sve postavljene preduslove za oslobađanje od viza.

Kako se i očekivalo, Evropska komimsija je danas predožila Savjetu i Evropskom parlamentu oslobadjanje od viza gradjanima Turske i Kosova.

Time, u slučaju Turske, EU ispunjava svoj dio pogodbe sa Ankarom o prartnerstvu u rješavanju migrantske drame, a kada je je riječ o Kosovu, posljednjem dijelu Zapadnog Balkana bez bezviznog režima, korak je to koji slijedi u približavanju Kosova evropskim integracijama, obećan potpisivanjem prvog ugovornog odnosa Brisela i Prištine.

"Čini mi zadovoljstvo da objavim naš prijedlog za oslobadjanje od viza gradjana Kosova. Ispunili smo naše obećanje da ćemo predložilti putovanja bez viza stanovnika Kosova koji imaju biometrijske pasoše. To će osnažiti direktan kontakt ljudi, osnažiti poslovne, socijalne i kulturne veze izmedju EU i Kosova. Rezultat je to ozbiljnog i uspješnog posla kosovskih vlasti na postizanju dalekosežnih i teških reformi na polju prava i unutrašnjih poslova. Danas je Evropska komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve Mape puta za viznu liberalizaciju. Na dan kada ovaj prijedlog usvoji Evropski parlament i Savjet, Kosovo će ratifikovati sporazum o granicama sa Crnom Gorom i poboljšati rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni pozdravio je ovu odluku.

"Ovo je zaista veliki dan za stanovnike Kosova koji su, na svaki način najviše medju pro-evropskim narodima u regionu. Ovo je dan radosti i sreće za sve njih jer konačno, sem što se osjećaju Evropljanima, oni su na tehnički način i postali Evropljani jer mogu putovati bez viza. Želim vam se zahvaliti što ste stajali uz nas dok smo se trudili da ispunimo sve teške kriterije, ali vas uvjeravam u našu odlučnost da nastavimo da ispunjavamo i ostala očekivanja EU, Evropske komisije posebno. Kosovo je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i čvrsti smo u našem opredjeljenju da ispunimo sve preduslove kako bismo što je prije moguće postigli konačni cilj - članstvo u EU", rekao je Hiseni.

Pitanje je kako će evropske države koje nisu priznale Kosovo, poput Španije, reagovati na kosovske pasoše?

"Za Kosovo je Španija prijateljska zemlja. Mi smo našim gradjanima obezbijedili biometrijske pasoše i to je tehnički kriterij postavljen od strane Evropske komisije. Konačno na španskim vlastima je da odluče i ovo pitanje treba postaviti njima a ne nama", smatra Hiseni.

Bezvizni režim za Kosovo, ali i za Tursku, stupiće na snagu kada ga potvrde Evropski parlament i Evropski savjet, a prva prilika za to biće već narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG