Linkovi

Nezadovoljstvo na Kosovu pretnja stabilnosti


Granica Srbije i Mađarske
Granica Srbije i Mađarske

Tenzije na Kosovu rastu zbog sve većeg nezadovoljstva među mladima od kojih mnogi, u jeku zategnutih medjuetničkih odnosa, ne vide perspektivu u svojoj zemlji.

Stotine kosovskih Albanaca pokušavaju iz večeri u veče da ugrabe mesto u prepunim autobusima na glavnoj autobuskoj stanici u Prištini, u nadi da će, u nekoj drugoj evropskoj zemlji, moći da priušte bolji život.

Ovaj trend odražava stanje opšteg nezadovoljstva vladajućom elitom u najmlađoj, najsiromašnijoj i najizolovanijoj zemlji na evropskom kontinentu.

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za razvoj, 35 odsto stanovnika Kosova je bez posla, a na granici siromaštva živi skoro 30 odsto stanovnika.

Dva miliona žitelja Kosova, čiju državnost Srbija osporava, podležu strogim zahtevima za dobijanje viza, a zemlja u velikoj meri zavisi od međunarodne pomoći ili materijalne pomoći od članova porodice koji žive u inostranstvu.

Kosovo nije uspelo da pokrene svoju ekonomiju, a međunarodni zvaničnici krivicu za to često pripisuju lokalnim političarima koji traže mito u zamenu za sklapanje poslova, čime destimulišu preko potrebna strana ulaganja.

Tinejdžeri samo sa ruksakom na leđima, ali i brojne porodice odlaze u Srbiju, a potom ilegalno prelaze u Mađarsku u nadi da će se domoći Nemačke, Švedske ili Francuske.

Prošle nedelje, sa Kosova je otišlo devet pretrpanih putničkih autobusa, sa najmanje 500 putnika.

"Na Kosovu sam nekada bila srećna , imala sam prijatelje, imala sam sve. Vremenom je postajalo sve teže živeti na Kosovu, zato smo odlučili da odemo", kaže sedamnaestogodišnja Arbenita Šabani koja je sa roditeljima i još tri brata i sestre krenula put Nemačke.

Nezadovoljstvo zbog zastoja ekonomije je još izraženije zbog političkog sukoba sa Srbijom.

Labinot Kadriu, član tvrdokornog nacionalističkog pokreta Samoopredeljenje čvrsto veruje da treba srušiti vladajuću koaliciju.

"Ova vlada mora da padne, počev od premijera. Obećavali su mnogo, a nisu uradili ni hiljaditi deo", rekao je Kadriu pripremajući u prostorijama stranke plakate za protest.

Ramuš Haradinaj, bivši gerilski vođa OVK, bivši premijer, a sada lider opozicionog Saveza za budućnost Kosova, podržava proteste i odbacuje optužbe vlade da opozicija podstiče proteste kako bi progurala svoj politički program.

"Dobijena je nezavisnost i zato su na početku dobili jedan mandat. Drugi mandat je dobila Tačijeva vlada, ali mnogi građani sada kažu ‘nema više vremena, život nam prolazi.’ Narod sada insistira na pravim odlukama, traži da se uzmu u obzir zahtevi građana. Zato ćemo nastaviti da protestujemo i dižemo glas i da insistiramo na ispunjenju legitimnih zahteva građana."

Politički analitičar Dukadjin Gorani za socijalne nemire na Kosovu krivi bivše vođe pobunjenika, koji su izvojevali nezavisnosti Kosova, ali su se u međuvremenu otuđili od svojih sunarodnika i doveli do “socijalnog bunta i političkog nezadovoljstva.

XS
SM
MD
LG