Linkovi

File: Studija veliki korak za Kosovo


Premijer Kosova Hašim Tači i evropski komesar za proširenje Štefan File rukuju se na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Kosova u Prištini.
Premijer Kosova Hašim Tači i evropski komesar za proširenje Štefan File rukuju se na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Kosova u Prištini.

Studija o izvodljivosti potvrđuje da nema pravnih prepreka za okončanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, poručio je evropski komesar

Posle posete Beogradu, komesar Evropske Unije za proširenje Štefan File posetio je Kosovo i vlastima u Prištini predao studiju o izvodljivosti i pridruživanju Evropskoj Uniji. File je poručio da put Kosova prema Evropskoj uniji zavisi isključivo od rada i sprovedenih reformi.

Komesar Evropske Unije za proširenje Štefan File je ukazao da je Studija o izvodljivosti veliki korak na putu Kosova prema EU. Studija potvrđuje da nema pravnih prepreka za okončanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, poručio je File i dodao da sada sve zavisi od kosovskih institucija.

"Ukoliko budete održavali taj čvrsti koncenzus i ako budete radili puno, mislim da će ti biti spremni da pokrenete pregovore u prvoj polovini sledeće godine“.

Istakavši kako je studija o izvodljivosti i priduživanju Evropskoj uniji istorijski dokument za Kosovo, premijer Kosova Hašim Tači je rekao da taj put nije nimalo lak, niti kratak, ali je obećao, da će kosovske institucije nastaviti da poštuju i ostvaruju potrebne evropske kriterijume i standarde.

“Integracija Kosova u Evropsku Unije nije opcija, niti je ikakav luksuz. Integracija Kosova u Evropsku Uniju je naš cilj I naša vizija. Garantujem vam, poštovani komesaru, da će Kosovo izneti stabilne dokumente i dozvoljavajuće argumente za vlast kako bi mi našu evropsku agendu unapredili u pravom smeru. Mi smo svi ubeđeni da ćemo za veoma kratko vreme ispuniti sve dugoročne kriterijume.”

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao i sprovodjenje postignutih sporazuma ključni su uslov za dalju evoronitegraciju i Srbije i Kosova, istakao je File.

„MI smo takođe govorili o situaciji na severu Kosova. To je izazov oko kojeg smo spremni da vam pomognemo, ali je od suštinske važnosti da nastavite da sprovodite sve sporazume koje ste do sad dogovorili na relaciji Priština-Beograd. To je poruka koju sam takođe izneo u Beogradu u razgovoru sa zvaničnicima tamo. Naš konačan cilj je da Kosovo i Srbija ne blokiraju svoje puteve ka Evropskoj Uniji“.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da se institucije Kosova slažu sa jasnim porukama koje su poslednjih dana došle iz Brisela, a to je, da evropeizacija Balkana podrazumeva dobrosusedske odnose medju svim državama i narodima.
XS
SM
MD
LG