Linkovi

Korupcija u svetu: Srbija na sredini liste


Kao i svake godine, međunarodna organizacija Transparentnost izašla je danas sa podacima o percepciji korupcije u svetu u 2016. godini. Na čelu liste su Danska i Novi Zeland, Srbija je, kao i sve zemlje regione oko sredine liste, a zemlje sa najviše korupcije su Severni Sudan i Somalija.

Danska i Novi Zeland u 2016. dele prvo mesto kao zemlje sa najmanjom korupcijom na svetu. Na godišnjoj globalnoj listi Indeksa percepcije korupcije ove dve zemlje, od maksimalnih 100 imaju 90 poena, dok je Srbija sa mršava 42 poena tek malo iznad polovine liste od 176 zemalja i teritorija u kojima je merena korupcija.

Ovaj rezultat je prilično onespokojavajući, jer Srbija praktično od 2011. tapka u mestu, ocenio je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati, a izvršna direktorka ove organizacije Bojana Medenica ukazuje da je i u regionu, Srbija među lošije ocenjenim zemljama.

"Posmatrali smo region i susedne zemlje, gde se kao i prošle godine na čelu ove liste nalazi Slovenija, koja ima ocenu 61. Nju slede Hrvatska i Crna Gora, sa ocenama 49 i 45 – one su bolje rangirane od nas. Iza nas ostale su BiH i Albanija, koje ima ju ocenu 39, i za njima sledi Makedonija koja je na začelju liste u regionu", kaže Medenica.

Na Kosovu su rađena posebna istraživanja i tamo je ocena 36, a na samom začelju globalne liste Indeksa percepcije korupcije su Severni Sudan i Somalija sa 11, odnosno 10 poena.

Govoreći o korupciji u Srbiji, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, smatra da nisu iskorišćene prilike koje se možda u tom obliku više neće pojaviti u budućnosti.

"Mi smo imali, naročito u protekle tri godine, veoma stabilnu Vladu i to je jedno okruženje koje je pogodno da se preduzmu reforme. Međutim, čini mi se da nismo te poluge moći za borbu protiv korupcije dovoljno ojačali tokom ovog perioda. Naprotiv, bilo je i nekih negativnih kretanja, naročito kada se govori o statusu nezavisnih državnih organa, o tome kako se ono što oni rade tretira", smatra Nenadić.

On je naglasio da je potrebna depolitizacija javnog sektora, da se, koliko je moguće, otkloni i umanji taj uticaj gde mu nema mesta – prilikom postavljanja rukovodilaca javnih preduzeća, rukovodilaca zdravstvenih ustanova, bolnica, škola, do najviših položaja u državnoj upravi.

Taj posao nije završen, po zakonu je ostalo ne više od mesec-dva dana, a kako je najavio Nenadić, Transparentnost će nakon toga izaći sa izveštajem o javnim preduzećima sa detaljinijim podacima.

XS
SM
MD
LG