Linkovi

Korupcija na Balkanu tema u Kongresu SAD


Učesnici rasprave o korupciji na Zapadnom Balkanu u organizaciji Helsnške komisije američkog Kongresa (Foto: AP)
Učesnici rasprave o korupciji na Zapadnom Balkanu u organizaciji Helsnške komisije američkog Kongresa (Foto: AP)

Korupcija je i dalje problem u zemljama Zapadnog Balkana i potrebna je politička volja da se reši, rečeno je na skupu u američkom Kongresu na kojem su učestvovali predstavici nevladinih organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Igor Novaković, direktor istraživanja u ISAC fondu, kaže za Glas Amerike da se poslednje istraživanje koje je ISAC radio bavilo načinom na koji strane investicije ulaze u Srbiju i koji su problemi prilikom odobravanja i podrške tim investicijama.

U fokusu istraživanja su bili deficiti u sistemu i problemi koji mogu da navedu treće aktere da ih iskoriste i da ostvare interes i politički uticaj na Srbiju. Bavili su se investicijama od specijalnog značaja jer su, kako navodi Novaković povezane sa bilateralnim sporazmuma i samim tim postoji mogućnost da budu izuzete od odredjenih elemenata pravnog sisitema .

"Jedna od takvih inevesticija bi mogla da bude sve ono što je došlo sa energetskim sporazumom između Rusije i Srbije iz 2008. Međutim, mi nismo bili koncentrisani na konkretne primere i na njihovo proučavanje, već na sam sistem, kako funkcioniše i da damo preporuke kako se ti problemi mogu poboljšati", kaže Novaković.

Glas Amerike: Kako se mogu poboljšati?

Novaković: "Veoma je jasno da je potrebna veća transparentnost, veća javna debata o investicijama koje ulaze u zemlju, a čini mi se i debata da li naša ekonomija u ovom momentu treba da bude isključivo fokusirana na privlačenje stranih direktnih investicija ili treba i da pričamo o razvijanju domaćih investicija. Takođe, bili smo fokusirani i na jačanje vladavine prava, kao jednog od ključnih preduslova za ulazak investicija koje su većeg tehnološkog stupnja ili onih investicija koje imaju dugoročne planove da ostanu u regionu".

Novaković navodi da je važno da ovakve teme budu u medijima i da je nesumnjivo da Srbija privlači investicije, ali i da se postavlja pitanje njihovog kvaliteta i kontrole. Takođe navodi da ne bi rekao da Srbija favorizuje neke države, ali da pre postoji otvorenost prema svima, što - kako kaže - ponekad nije dobro.

O korupciji na Balkanu u Kongresu SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG