Linkovi

U Srbiji 11 umrlo, zaraženih 287


Arhiva, ilustracija - Medicinski radnik se odmara na hitnom odelenju u Francuskoj, 26. marta 2020. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Arhiva, ilustracija - Medicinski radnik se odmara na hitnom odelenju u Francuskoj, 26. marta 2020. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)

Tokom protekla 24 sata, do 15 sati u nedelju u Srbiji je prema zvaničnim podacima umrlo 11 osoba zaraženih koronavirusom, dok je 287 novopotvrđenih slučajeva zaraze.

Na bolničkom lečenju je 4.091 pacijent, od kojih su 144 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 4.050 osoba, od početka epidemije ukupno 491428, a registrovano je 18.360 zaraženih.

Virus je, prema zvaničnim podacima, odneo 393 života, a smrtnost je, prema današnjem statitičkom preseku, 2,14 odsto.

Kon: Strategija nije uspela, moguće vanredne mere, pa i vanredno stanje

Član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Predrag Kon izjavio je u nedelju da je situacija u vezi sa epidemijom mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo i da utvrđena strategija borbe nije uspela, zbog čega je potrebna nova, što uključuje i mogućnost uvođenja vanrednih mera ili čak vanrednog stanja.

"Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje", rekao je Kon za TV Pink.

Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tokom leta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se desilo suprotno, nastavio je on. U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu.

Uz konstataciju da je virus preskočio prevetivnu barijeru i ušao u narod, Kon je ocenio da je potrebno izbegavati velikie skupove, pošto su to "mesta za superprenošenje virusa".

""Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu", kazao je.

Kon je, gostujući u programu Televizije Prva, izjavio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena.

Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka, rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

Kon je izjavio da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

U Sandžaku preminulo troje

Tokom prethodna 24 časa od posledica infekcije korona virusom na području Sandžaka preminule su tri osobe - dve iz Novog Pazara i jedna iz Sjenice, izjavio je koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek.

"Na bolničko lečenje smo primili 30 građana, čime je ukupan broj pacijenata u ovom trenutku 307. Na respiratorima i neinvazivnoj ventilaciji imamo po četiri pacijenta", rekao je Đerlek radiju Sto plus, prenosi FoNet.

Rekao je da se nada da će "ravan krivulje novoobolelih da opada na kraju sledeće sedmice".

U Šumadiji 46 novozaraženih

Kragujevcu su, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje, u subotu do ponoći registrovana 42 nova slučaja zaraze korona virusom, a na području Šumadije ukupno 46.

U subotu je ukupno obrađeno 173 uzorka među kojima je bilo 46 pozitivnih pacijenata, a od tog iz Kragujevca 42 i iz Topole, Rače, Lapova i Novog Pazara po jedan.

Od početka epidemije do danas u Šumadijskom okrugu ukupno su inficirane 953 osobe.

U Nišu 291 pacijent

U kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu trenutno je smešten 291 pacijent, ali ta zdravstvena ustanova nije saopštila da li je bilo preminulih na kovid odeljenjimaza poslednja 24 časa.

U saopštenju KC Niš, koje prenosi FoNet, navodi se da je korona virus laboratirijski potvrđen kod 97 hospitalizovanih pacijenata, od kojih su četiri deteta, koja su i stabilnom su stanju.

"Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim korona virusom, šest je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju", ističe u saopštenju KC Niš.

U kovid bolnici u Leskovcu hospitalizovano je 124 pacijenata, a virus je laboratorijski potvrđen kod devet osoba.

U Vranju je učetiri kovid bolnice na lečenju 170 obolelih, a kod 81 pacijenta je potvrđeno prisustvo virusa.

U surduličkoj kovid bolnici trenutno su hospitalizovana 63 pacijenta, a kod 53 je potvrđena infekcija kovidom 19. U saopštenju se ne navodi da li je u poslednja 24 sata bilo smrtnih slučajeva na jugu Srbije.

XS
SM
MD
LG