Linkovi

Epidemiološka situacija nesigurna, efekti ukidanja mera za 7 do 10 dana


Gradski prevoz uspostavljen je u većim gradovima u Srbiji
Gradski prevoz uspostavljen je u većim gradovima u Srbiji

Epidemiološka situacija u Srbiji je još nesigurna i opuštanje ide prebrzo, ali veliki broj građana poštuje mere, ocenio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je apelovao na građane da budu oprezni i istakao da će se efekti ublažavanja mera videti za 7 do 10 dana.

„Prebrzo ide opuštanje, to je tačno. Ali i veliki broj građana poštuje mere, iako se to ne vidi toliko. Za Beograd sam zadovoljan po pitanju prevoza i poštovanja preporuka, da starijih od 65 godina ima vrlo malo u prevozu... Imate mesta gde se apsolutno poštuju preporuke koje su date, ne samo od korisnika, već i kafića i restorana. A kako je sve na nivou preporuke za same korisnike, na njima je da se ponašaju adevkatno u skladu sa procenom rizika", rekao je doktor Kon.

On je rekao da je činjenica da je bilo lepo vreme tokom vikenda i da je bilo primamljivo izaći.

"Mi smo sad razgovarali i sigurno da jesmo pomalo zabrinuti zbog toga, ali efekat će se videti za sedam do deset dana", kazao je Kon.

On je rekao da je stopa zaražavanja u Srbiji i dalje iznad 1 odsto i da je potrebno da padne na 0,5 odsto kako bi se i starijima moglo preporučiti slobodno kretanje. Kon je rekao da u junu ne bi trebalo da bude više smrtnih slučajeva.

U Srbiji je koronavirusom zaraženo ukupno 10.176 ljudi, u proteklom danu zabeležena su 62 nova slučaja obolelih, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba. Ukupno je od Kovida 19 preminulo 218 ljudi, u protekla 24 sata umrle su još tri osobe.

Predrag Kon je rekao da je moguć drugi talas oboljevanja od koronavirusa na jesen i da je "skeptičan po pitanju kolektivnog imuniteta".

Od danas rade i vrtići

U sklopu ublažavanja mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, počeli su da rade vrtići i produženi boravak u školama. U vrtić se primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava i potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je u vrtiće u Beogradu u ponedeljak došlo 3.340 dece, što je četvrtina ukupno prijavljenih i manje od 6 odsto ukupno upisane dece, prenosi Beoinfo.

Otvoreni su i šalteri MUP-a na kojima se mogu podnositi zahtevi za izdavanje ličnih dokumenata, a počinju da rade i sudovi, prenosi Fonet.

Aerodrom "Nikola Tesla" i kompanija "Er Srbija" spremni su da pokrenu letove, ali to će zavisiti od dogovora sa evropskim državama, izjavila je ministrarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Kako je ranije najavljeno, 18. maja biće obnovljeni letovi "Er Srbije" za London, Cirih, Beč i Frankfurt.

XS
SM
MD
LG