Linkovi

Šest novih žrtava koronavirusa u Srbiji, smanjen broj prijema u bolnice


Laboratorija "Vatreno oko"
Laboratorija "Vatreno oko"

U proteklom danu u Srbiji je registrovano još 255 pozitivnih na koronavirus, na 8.014 testiranih. Ukupno ima skoro 29 hiljada obolelih, pokazuju zvanični podaci na sajtu Covid19.rs

Preminulo je još šest osoba, a od početka pandemije registrovana su 632 smrtna slučaja.

Na respiratorima je više ljudi nego u petak, 121, a na bolničkom lečenju je 3.096 pacijenata.

Kako prenose mediji, pritisak na bolnice u Srbiji se smanjuje. Nadležni ipak ukazuju na to da i dalje treba poštovati mere - obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i održavanje fizičke distance.

Direktor Instituta Banjica koji je u kovid sistemu, Zoran Baščarević, rekao je za RTS da je u petak iz te ustanove otpušteno više pacijenata nego što je primljeno.

"Juče smo imali 27 otpusta, a samo četiri prijema i takav trend imamo u poslednjih nekoliko dana. Ako se tako nastavi – a ne verujem da se tako može nastaviti jer smo sada zadržali pre svega teže pacijente, onda bismo mogli očekivati da u narednih nekoliko nedelja dođemo u stanje da više nemamo kovid pacijente", rekao je Baščarević.

Gužve za testiranje

Građani koji žele negde da putuju, mogu da se testiraju na lični zahtev u Gradskom zavodu za javno zdravlje, Insitutu Torlak i pojedinim privatnim laboratorijama. Testiranje košta 6.000 dinara.

Međutim, na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navodi se da slobodnih termina nema do 20. avgusta.

Za testiranje u Institutu Torlak nema mogućnosti zakazivanja, a kako prenosi RTS, ispred se formiraju dugi redovi građana koji žele da se testiraju, obično za potrebe poslovnih ili turističkih putovanja.

XS
SM
MD
LG