Linkovi

"Tendencija smanjenja broja obolelih, ali mere ostaju na snazi do daljeg"


Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorijama u celoj zemlji
Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorijama u celoj zemlji

U Srbiji je registrovano još 287 pozitivnih na koronavirus na 9.590 testiranih, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Preminulo je još sedam osoba, ukupno je 605 preminulih.

Na respiratoru je 143 pacijenta, dok je na bolničkom lečenju ukupno 3.340 ljudi.

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da se "jasno vidi u svim delovima zemlje tendencija smanjenja broja obolelih i da u brojnim gradovima i opštinama nema potvrđenih slučajeva, uprkos velikog broju testiranih".

"Najveći broj obolelih je na području Beograda i Novog Sada, a registruje se i povećanje broja obolelih u Subotici u odnosu na prethodni period", rekla je Kisić Tepavčević.

U Srbiji su na snazi mere zaštite - nošenje maske u svim zatvorenim prostorijama i na otvorenom gde nije moguće održati rastojanje, zabranjeno je okupljanje više od 10 ljudi i skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata.

Govoreći o vakcinama, Kisić Tepavčević je rekla da nijedna vakcina još nije napravljena niti je u fazi da se primi u nekom "bližem periodu".

Ona je naglasila da će sve vakcine koje su budu upotrebljavale u Srbiji morati da prođu kontrole i provere i su to vakcine koje se upotrebljavaju uglavnom u zemljama EU.

"Nijedna vakcina ne može da se upotrebljava u našoj zemlji ako nije prošla sve kontrole u našoj agenciji za medicinska sredstva", rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG