Linkovi

Preminulo šestoro, novozaraženih 289, među preminulima i otac ministra policije


Ljudi za koje se sumnja da su oboleli od koronavirusa čekaju ispred ulaza u Kliniku za tropske i infektivne bolesti u Beogradu, 26. juna 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

U protekla 24 časa u Srbiji je zabeleženo šest novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, dok je broj novozaraženih 289, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Testirano je 7.872 osobe, na respiratorima se nalazi 93 pacijenta, ukupan broj preminulih dostigao je 317, dok je ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze 16.420.

Ukupan broj aktivnih slučajeva je 2.737.

U Srbiji je od početka pandemije testirano 447.317 osoba, dok je procenat smrtnosti 1,93 odsto, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Radojčić: Arena spremna za pacijente

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je u ponedeljak da će Beogradska arena u ponedeljak popodne biti spremna da primi pacijente obolele od koronavirusa.

Radojičić je za RTS rekao da su tokom noći pripadnici vojske radili na pripremi prostorija za prijem pacijenata u areni.

Vojska je došla sa bolesničkim posteljama koje će biti postavljene, rekao je on.

"Verujem da će u popodnevnim časovima ovaj prostor biti spreman da primi pacijente", naglasio je Radojičić.

Ranije je najavljeno da će u Areni biti otvorena privremena Kovid 19 bolnica koja će imati 500 bolničkih kreveta.

Preminuo Branko Stefanović, otac ministra policije

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, čije se ime u medijima pominjalo u vezi sa aferama trgovine oružjem, preminuo je u bolnici "Dragiša Mišović" od posledica zaraze koronavirusom, prenose beogradski mediji.

Stefanović je rođen u Kninu 1954. godine, a završio je Ekonomski fakultet.

Studentski domovi ostaju otvoreni

Studentski domovi neće prekidati rad i studenti samovoljno mogu da ih napuste kada završe svoje obaveze, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević posle razgovora sa predstavnicima studenata koji žive u studentskim domovima.

On je rekao da je podržao zahtev studenata da uz dogovor sa Konferencijom univerziteta Srbije (KONUS) bude organizovan još jedan, avgustovski rok i naveo da će, prema njegovim nezvaničnim saznanjima, KONUS to vrlo rado prihvatiti.

Za studente zaražene korona virusom ili one koji su bili u samoizolaciji zbog pandemije biće organizovana nadoknada roka.

Studentske menze će raditi do 20. jula, a neke će, zbog toga što su fakulteti organizovali ispitne rokove u različitim terminima, dežurati i do 28. jula.

Vulin obišao vojnu bolnicu u Novom Pazaru

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru i uručio donaciju u vidu zaštitne medicinske opreme u kojoj je 5.000 pari rukavica, 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odela.

Posle obilaska poljske vojne bolnice, Vulin je istakao je da je Vojska Srbije uradila apsolutno sve što je potrebno "da bi se građani Novog Pazara, Sjenice, Tutina, čitavog ovog kraja, osećali sigurno i da bi dobili odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", objavilo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao da se u ovom trenutku u Novom Pazaru nalazi 40 pripadnika Ministarstva odbrane i vojnog saniteta iz više gradova u Srbiji i "svi su visoko motivisani", naglasio je Vulin.

U Kliničkom centru Vojvodine 153 pacijenta

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 153 pacijenta obolela od koronavirusa, od kojih je sedam na respiratorima, saopšteno je u ponedeljak iz te zdravstvene ustanove.

U poslednja 24 časa u Klinički centar Vojvodine primljena su 22 pacijenta pozitivna na prisustvo koronavirusa, prenela je RTV.

"Ne davimo Beograd" prikuplja pomoć za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin

Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je u ponedeljak da se zbog kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu nastavlja prikupljanje pomoći u njihovom štabu u Dositejevoj ulici u Beogradu.

Kako se navodi, i dalje su potrebne zaštitne maske, rukavice, posteljine, kape, kaljače, mantili za jednokratnu upotrebu, viziri, zaštitne naočari, posteljine, sredstva za dezinfekciju, kao i ampule vitamina C i alfa D3 i Longacef.

U saopštenju se podseća da su aktivisti Ne davimo Beograd organizovali svojevrstan konvoj solidarnosti i u petak i subotu sa dva kombija i jednim automobilom odneli vrednu i preko potrebnu pomoć u Novi Pazar, Sjenicu i Tutin.

Putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za sedam dana prikupljeno je blizu dva miliona dinara, donacijama više od 400 pojedinaca i kompanija i organizacija, dok je jedan broj direktnih donacija prikupljen u prostorijama Ne davimo Beograd, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG