Linkovi

Rekordan broj preminulih u jednom danu u Srbiji, više od 7.000 novozaraženih


Laboratorija "Vatreno oko"
Laboratorija "Vatreno oko"

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 7.041 novozaraženih koronavirusom na 18.592 testirana uzorka, pokazuju zvanični podaci. Broj zaraženih je manji nego u petak.

Umrla je 61 osoba, što je najviše u jednom danu od početka pandemije, a ukupan broj žrtava je 1.484.

U bolnicama je 7.011 pacijenata, dok je na respiratorima njih 254.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će naredna nedelja biti "veoma teška" i da se "zaravnjenje krive" ne može očekivati pre polovine decembra.

On je za RTS ocenio da je situacija u Srbiji vanredna, a u nekim delovima i katastrofalna ako se uzme u obzir popunjenost bolnica i stopa umiranja.

Tiodorović je komentarisao i redove ispred prodavnica u Srbiji na crni petak i rekao da će to naneti neprocenjvu štetu zdravstvenim službama i očuvanju zdravlja, a da "ne predstavlja ni promil u smislu ekonomske podrške".

I premijerka Ana Brnabić je ocenila da je "tužna i razočarana scenama iz tržnih centara" na crni petak, ali da država ne može za svakog građanina da ima inspektora.

Ona je istakla da je inspekcija bila na terenu i da je napisan određen broj kazni, ali nije precizirala koliko, prenosi RTS.

Premijerka je izjavila da se "svakog dana razmišlja o novim merama" i najavila sednicu Kriznog štaba početkom sledeće nedelje.

Brnabić je rekla da se, u vezi sa dolaskom državljana Srbije iz inostranstva za praznike, prati situacija u zemljama gde ih ima najviše i da će u skladu sa tim potencijalno biti donete nove mere.

XS
SM
MD
LG