Linkovi

Korker: Mali izgledi za diplomatsko rešenje


Imajući u vidu dešavanja na terenu, ne postoji kontekst da sirijski predsednik Bašar al-Asad dobrovoljno ode s vlasti, smatra republikanski senator Bob Korker iz Tenesija u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Senator Korker razgovarao je sa dopisnikom Glasa Amerike iz Senata, Majklom Boumanom, o nizu tema - uključujući mirovne pregovore o Siriji, severnokorejski nuklearni program i korupciju u Rusiji.

Glas Amerike: Sirijska mirovna inicijativa je u povoju u Ženevi. Možete li da predvidite ishod, postignut diplomatijom, prema kojem će stati ubijanje a ostvariće se i američki cilj o odlasku predsednika Bašara al-Asada s vlasti?

Senator Korker: Biće to veoma teško. Opozicija, a sa nekima smo razgovarali prošle nedelje, je stavljena u težak položaj. Njihovi humanitarni zahtevi nisu zadovoljeni. Svakako, podržavam diplomatske razgovore. Medjutim, elementi koji su trenutno prisutni ne deluju odgovarajuće za pregovore, stanje na terenu se menja, Rusija interveniše na terenu a Asadov režim, zbog ruske i iranske podrške – napreduje. Kako se stvari menjaju na terenu na ovaj način, to otežava put ka postizanju zadovoljavajućeg rešenja.

Glas Amerike: Da li možete da zamislite da predsednik Asad dobrovoljno ode s vlasti?

Senator Korker: Trenutno, s ozbirom da vidi da ostvaruje napredak… pošto ništa nije ostvareno iz rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, drugim rečima nije preduzeo nijedan korak koji je tražen. Nije odustao od bombardovanja sopstvenih gradjana. Ne ispunjava očekivanja niskog nivoa koja bi lako mogao da ispuni, dešavanja na terenu mu idu u prilog, tako da ne postoji kontekst da on ode s vlasti.

Glas Amerike: Vaš odbor je prošle nedelje uveo strožije sankcije Severnog Koreji zbog nuklearnog programa, pojedincima ili kompanijama koje pomažu snabdevanje vojnog kompleksa Pjongjanga. Neki od tih entiteta bi mogli da budu kineski, što bi moglo da izazove odredjene komplikacije.

Senator Korker: Mislim da nema sumnje da su neki od tih entiteta kineski. Razgovarali smo sa našim ambasadorom u UN i administracijom o naporima koje ulažu kroz Savet bezbednosti da navede Kinu da se pridruži merama protiv Severne Koreje. To se odvija sporo, Kina nije odgovorila na zadovoljavajući način. I tako je, dakle, Kongres preudzeo akciju. Imam utisak da razgovori u Savetu bezbednosti verovatno neće ostvariti napredak kakav bismo želeli. Da, neki od tih entiteta će biti iz Kine što je šteta jer je to zemlja koja bi zaista mogla da utiče na Severnu Koreju. Kinezi su uvek koncentrisani na stabilnost i ne žele da nešto poremete. Nadam se da će ove sankcije to promeniti i navesti ih da odgovore na severnokorejsko ponašanje na drugačiji način.

Glas Amerike: Oštro ste kritikovali medjunarodni nuklearni sporazum sa Iranom. Sada, kada je on sklopljen, da li želite da bude uspešan, i šta Kongres sa republikanskom većinom može da učini da doprinese njegovom uspehu?

Senator Korker: Nije mi se dopadao sporazum zato što je odmah menjao odnos snaga – Iran sada ima pristup mnogo većim resursima koje nije imao ranije, i mislim da nastavljaju istraživanja i razvoj u cilju sticanja nuklearnog oružja. Nisam ga podržao ali naravno da želim da bude uspešan, želim dobro našoj zemlji i regionu Bliskog istoka. Mislim da dvostranačkom saradnjom možemo da doprinesemo tome da Iran odgovara za svoje postupke. Od kada je dogovor sklopljen, Teheran je narušio rezolucije UN SC koje se odnose na testiranje balističkih projektila, i kao što vidite nije bilo konsekvenci u Savetu bezbednosti, što je veoma razočaravajuće. Mislim da vidite kako će koalicija izgledati u budućnosti, neće se vršiti pritisak na Iran, postoji previše ekonomskih interesa u Evropi, Rusija je zainteresovana da prodaje oružje, Kina za naftu, i nećete videti kolektivni pritisak u SBUN. Zato ćemo mi, u Kongresu, uz dvostranački pristup, pokušati da ustanovimo na koji način se krši sporazum i da reagujemo. Želim da sporazum bude uspešan ali slanje signala Iranu da će kršenja imati posledice – je jedini način na koji on može da uspe.

Glas Amerike: Islamska država je pretrpela neke gubitke na bojnom polju ali u isto vreme, širi svoje pipke ka Libiji i Avganistanu. Jednom prilikom ste rekli da su američki napori u borbi protiv Islamske države nedovoljni i zakasneli – da li je to još slučaj?

Senator Korker: Upravo sam se vratio iz Katara gde se vazdušne operacije koordinišu i bio impresioniran našim. liderstvom na terenu. Posle toga sam bio u Avganistanu gde je Islamska država uspostavila uporište. Verovali ili ne: – naša vojska može da preduzme akcije protiv Al-Kaide u Avganistanu ali nismo mogli da preduzimamo akcije protiv ID, što je besmisleno. To je bila jedna odredba u mehanizmu naših odnosa. Na sreću, sekretar Karter je to promenio i sada naša vojska može da reaguje protiv Daeša – ne mislim da treba da im dajemo kompliment i nazivamo ih državom. Ali da, kasno smo reagovali i svi se slažu oko toga. Mnogo propusta je doprinelo tome da oni postanu ovo što su sad, možemo da se vratimo u prošlost - vakuum koji je ostavljen u Iraku 2011, po meni odluka da ne preduzmemo akciju protiv Asada 2013. je takodje bila velika greška. Ipak, nadam se, a upravo sam razgovarao sa sekretarom Kerijem u subotu, da će SAD uvideti da mere koje se trenutno preduzimaju više imaju cilj da se ograniči Islamske države u Siriji i Iraku, a da će nas njihovo širenje u Libiji i Avganistanu nas navesti da pojačamo operacije.

Glas Amerike: Američki sekretarijat za pravosudje je predsednika Rusije, Vladimira Putina, zvanično označio kao korumpiranog političara, da li je takva karakterizacija došla prekasno?

Senator Bob Korker: Ruski narod počinje da uvidja da ima lidera koji je nagomilao ogromno privatno bogatstvo. Mislim da će ta spoznaja stvoriti dodatnu nestabilnost u Rusiji. Kako jedan pojedinac, bivši agent KGB-a, može da udje u vladu i zgrne bogastvo, da otvoreno priredjuje raskošne svadbe i proslave? Mislim da će biti posledica, kako sve više Rusa bude uvidjalo da je Putin, na položaju, stekao milijarde dolara ličnog bogastva. To je nemoguće postići normalnim vladinim operacijama, to se može samo putem korupcije. Mislim da će, vremenom, njegov režim biti destabilizovan kako sve više ljudi saznaje istinu o njemu.

XS
SM
MD
LG