Linkovi

Šezdeset godina od kraja Korejskog rata


Severnokorejski lider Kim Džong Un dolazi na groblje palih boraca Korejske narodne armije u Pjongjangu, 25. jula 2013.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un, koji se retko pojavljuje u javnosti, danas je to učinio povodom obeležavanja 60. godišnjice od završetka Korejskog rata.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un, koji se retko pojavljuje u javnosti, danas je to učinio povodom obeležavanja 60. godišnjice od završetka Korejskog rata.

Kim je zajedno sa visokim vojnim zvaničnicima položio venac na spomenik poginulim severnokorejskim vojnicima, koji se nalazi na novom groblju u predgrađu Pjongjanga.

Mladom lideru pridružili su se ratni veterani iz njegove zemlje, ali i veterani iz SAD i Kine.

Jedan od stranih veterana, učesnika Korejskog rata, koji su prisutvovali svečanosti, bio je i Tomas Hadner, bivši pilot američke ratne mornarice, koji se nalazi u Severnoj Koreji da bi pronašao posmrtne ostatke kolege pilota, koji je ubijen tokom konflikta.

"Vrlo je emotivno biti ovde sa svim ovim veteranima – ne samo veteranima, već pripadnicima ove nacije koja je izašla da ukaže počast svim učesnicima rata. A kao američki veteran, drago mi je da mogu da vidim da sa našim nekadašnji neprijateljem delimo ista osećanja o ratu. Zaista je lepo što sam ovde".

Polaganje venca označilo je početak višednevnog obeležavanja onoga što severna Koreja smatra pobedom u trogodišnjem sukobu sa snagama Ujedinjenih nacija pod vođstvom SAD, koji je okončan potpisivanjem primirja 1953. godine. Zvanični mirovni sporazum nikada nije potpisan.
XS
SM
MD
LG