Linkovi

Novo upozorenje Severne Koreje


Protesti u Seulu tokom kojih su spaljivane lutke sa likom severnokorejskih lidera
Protesti u Seulu tokom kojih su spaljivane lutke sa likom severnokorejskih lidera

Severna Koreja obećala da će uzvratiti na nedavne proteste u Seulu koji su, kako se navodi, "povredili ponos" rukovodstva u Pjongjangu.

Severnokorejska vojska zapretila je neodređenom „neposrednom“ akcijom protiv Juga ukoliko se ne izvini za jučerašnje male demonstracije, tokom kojih su spaljivane lutke sa likom severnokorejskih lidera.

To saopštenje je danas proičtano na severnokorejskoj državnoj televiziji i sadržavalo je tipičnu zapaljivu retoriku, obećavajući „težak čekić“ osvete za, kako je rečeno, „monstruozni kriminalni čin“ demonstranata. Ovde u Vašingtonu, predsednik Barak Obama rekao je da očekuje još „provokativnih poteza“ Severne Koreje u narednom periodu.

U izjavi za TV mrežu NBC, Obama je rekao da njegova administracija ne veruje da Pjongjang ima sposobnost montiranja nuklearne bojeve glave na balističke rakete, ali da se Sjedinjene Države spremaju za „svaku mogućnost“.

U medjuvremenu, u Severnoj Koreji je u toku dvodnevna proslava rodjendana pokojnog osnivača Severne Koreje, Kima Il-Sunga. Mnogi su očekivali da će Pjongjang obeležiti taj praznik provokativnom raketnom probom, ali je jučerašnja godišnjica prošla bez incidenata.
XS
SM
MD
LG