Linkovi

Zategnutost na korejskom poluostrvu raste


Granica izmedju dve Koreje

Severna Koreja, kako je izvešteno, nalazi se u poslednjoj fazi priprema za probu rakete srednjeg dometa, što je uznemirilo susedne zemlje.

Sjedinjene Države i Južna Koreja podigli su stepen pripravnosti svojih oružanih snaga u očekivanju moguće severnokorejske raketne probe. Južnokorejska, delimično državna novinska agencija Jonhap, u sredu je izvestila da su zajedničke snage podigle pripravnost na nivo koji označava postojanje “aktivne opasnosti”.

Severna Koreja, kako je izvešteno, nalazi se u poslednjoj fazi priprema za probu rakete srednjeg dometa, što je uznemirilo susedne zemlje.

Prema oceni nekih analitičara, proba bi mogla da se dogodi u ponedeljak, odnosno na 101. godišnjicu rođenja utemitelja Narodne Demokratske Republike Koreje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994.

Šef južnokorejske diplomatije, Jun Bjung-Se u sredu je izvestio zakonodavce da bi Severna Koreja svakog časa mogla da testira jednu od svojih raketa.

“Verujemo da će biti isprobana raketa Musudan, što je novi tip rakete srednjeg dometa od oko 3.500 kilometara. Koliko daleko će odleteti zavisi od volje Severne Koreje,” rekao je ministar Jun Bjung-Se.

Južna Koreja, Japan i američka teritorija Guam mogle bi da budu u dometu ove neisprobane rakete. Prema nepotvrđenim izveštajima, Pjongjang se priprema da istovremeno sprovede probe i drugih raketa.

Komandant američkih snaga na Pacifiku, admiral Semjuel Loklir, potvrdio je na jučerašnjem pretresu u Senatu da je Pjongjang premestio jednu raketu Musudan na istočnu obalu radi mogućeg lansiranja. Admiral Loklir je takođe rekao da će biti presretnuta svaka severnokorejska raketa koja bi predstavljala neposrednu opasnost za SAD ili američke saveznike.
XS
SM
MD
LG