Linkovi

Pjongjang ponovo pokreće nuklearni reaktor


Južnokorejski vojnik na granici

Generalni sekretar UN izjavio da se Severna Koreja nalazi na koloseku suprotnom od međunarodne zajednice, kao i da je sadašnja kriza već otišla predaleko

Severna Koreja je u utorak označila novu etapu u sukobu s međunarodnom zajednicom najavivši da će ponovo aktivirati nuklearni reaktor koji je ugasila 2007, u zamenu za stranu ekonomsku pomoć.

Državna Centralna novinska agencija Severne Koreje, Ka-ce-en-a, citirala je izjave zvaničnika da Pjongjang namerava da “ponovo podesi i aktivira” sve instalacije u nuklearnom kompleksu Jongbjon, kako bi proizvodio nuklearno naoružanje i struju, koja nedostaje zemlji. Pomenuti kompleks obuhvata postrojenje za obogaćivanje uranijuma i reaktor snage pet megavata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas da se Severna Koreja nalazi na koloseku suprotnom od međunarodne zajednice, kao i da je sadašnja kriza “već otišla predaleko.” Bani Ki-mun je rekao kako je uveren da niko ne namerava da napadne Severnu Koreju, ističući da su pregovori jedini način za rešavanje krize.

Najnoviji potez Pjongjanga usledio je samo nekoliko dana posle izjave severnokorejskog lidera Kima Džong-Una da je razvoj atomskog oružja jedan od glavnih prioriteteta zemlje.

Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je taj potez “za izrazito žaljenje”, apelujući na Pjongjang da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Kina, glavni saveznik Severne Koreje, takođe je izrazila “žaljenje.” Glasnogovornik Hong Lei je ponovio poziv Pekinga da sve strane pokažu uzdržanost i umerenost.
Severna Koreja je dosada izvršila tri nuklearne probe. U probama izvršenim 2006. i 2009, korišćen je plutonijum, dok se za treću probu, izvršenu u ferbruaru, još ne zna da li je korišćen uranijum ili plutonijum.

Severna Koreja je gnevna zbog zavođenja pooštrenih sankcija Ujedinjenih nacija, koje su usledile posle treće probe. Pjongjang već nedeljama objavljuje ratne pretnje, uključujući pretnju da će Seul pretvoriti u “zapaljeno more” i izvršiti raketne napade na američke vojne baze na Havajima, Guamu i Japanu.
XS
SM
MD
LG