Linkovi

Korejsko poluostrvo i „pravila rata“


Južnokorejski vojnici
Južnokorejski vojnici

Sever je saopštio da je „u ratnom stanju“ sa Južnom Korejom i upozorio da će svaka provokacija Seula i Vašingtona da preraste u nuklearni sukob

Severnokorejski lider Kim Džong Un je najavio da će nastaviti da razvija i lansira savršenije satelite i naglasio da o nuklearnom programu njegove zemlje ne može da se pregovara.

Zvanična severnokorejska agencija danas navodi da je Kim rekao da nuklearno oružje Pjongjanga nije politički čip za pogađanje i da Sever neće odustati od njega čak ni za milijarde dolara američke pomoći. Kim je to rekao u govoru pred Centralnim komitetom severnokorejske Radničke partije, dan pre početka zasedanja parlamenta koji se sutra sastaje u jeku povećane zategnutosti sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Sever je juče saopštio da je „u ratnom stanju“ sa Južnom Korejom i upozorio da će svaka provokacija Seula i Vašingtona da preraste u nuklearni sukob. Pjongjang je saopštio da će svi međusobni problemi dve Koreje da se rešavaju u skladu sa „pravilima rata“. Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je zatražilo od komšije na severu da prekine pretnje.

To ministarstvo je takođe saopštilo da će snage Juga potpuno kazniti Sever u slučaju bilo kakve provokacije. Bela kuća je saopštila da ozbiljno shvata najnovije saopštenje Pjiongjanga. Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden je izjavila da je Sever poznat po ratobornim izjavama i da su jučerašnje pretnje u skladu sa takvim ponašanjem.
XS
SM
MD
LG