Linkovi

Zaoštravanje spora dve Koreje


Granica Severne i Južne Koreje
Granica Severne i Južne Koreje

Načelnik Generalštaba južnokorejskih oružanih snaga kaže da je Seul spreman za „odlučno kažnjavanje" ukoliko Pjongjang upotrebi vojnu silu

Ministarstvo odbrane Južne Koreje obećava „snažan i odlučan“ odgovor ako Severna Koreja sprovede u delo pretnju da će prekršiti 60-godišnje primirje.

Načelnik generalštaba južnokorejskih oružanih snaga, general Kim Jong-Hjun, rekao je danas da je Seul spreman za „snažno i odlučno kažnjavanje, ne samo izvora agersije i snaga koje ga podržavaju već i njegovog komandnog elementa“, ukoliko Severna Koreja upotrebi vojnu silu.

Visoki severnokorejski vojni komandant, general Kim Jong Čol juče je rekao da će Pjongjang, počevši od 11. marta, „potpuno poništiti“ mirovni sporazum iz 1953. kojim je okončan Korejski rat. On je takodje rekao da će Pjongjang prekinuti komunikacije sa Sjedinjenim Državama i južnokorejskim snagama u pograničnom selu Panmundžom.

Severnokorejski general je kao razloge naveo nastojanja Sjedinjenih Država da se Severnoj Koreji uvedu nove sankcije, kao i tekuće vojne vežbe američkih i južnokorejskih snaga.

Sjedinjene Države navode da su te vežbe, koje se održavaju svake godine, odbrambene prirode dok ih Severna Koreja tumači kao pripreme za invaziju.
XS
SM
MD
LG