Linkovi

Zategnutost na Korejskom poluostrvu


Južno korejski vojnici
Južno korejski vojnici

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje potvrdilo je za Glas Amerike da je Severna Koreja prekinula telefonsku vruću liniju

Severna Koreja je prekinula direktnu vojnu telefonsku liniju koja je bila poslednja preostala komunikaciona veza sa Južnom Korejom, dok zategnutost raste na Korejskom poluostrvu.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija danas je izvestila da su funkcioneri poslali poruku Seulu insitirajući da komunikacija nije više potrebna zbog toga „što bi rat mogao da izbije u svakom momentu.“

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje potvrdilo je za Glas Amerike da je Severna Koreja prekinula telefonsku vruću liniju lociranu u zajedničkom industrijskom parku Kesong, severno od demilitarizovane zone.

Severna Koreja je nedavno prekinula vruću i liniju Crvenog krsta, u selu Panmundžom, u kojem je potpisano primirje. Medjutim, južnokorejsko Ministarstvo transporta je saopštilo za Glas Amerike da vruća linija koja povezuje vazduhoplovne vlasti dve zemlje još uvek funkcioniše.

Pjongjang gotovo svakodnevno preduzima simbolične gestove i preti ratom Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama. Severna Koreja je uznemirena zbog redovnih godišnjih američko-južnokorejskih vojnih vežbi i sankcija Ujedinjenih nacija donetih u odgovor na najnoviju severnokorejsku nuklearnu probu.
XS
SM
MD
LG