Linkovi

Mogući novi razgovori dve Koreje


Napušeni kontrolni punktovi na ulazu u kompleks Kesong na severnokorejskoj strani granice izmedju dve Koreje.

Južna Koreja odgovorila pozitivno na predlog Severne Koreje da se obavi inspekcija objekata u zajedničkom, nedavno zatvorenom industrijskom kompleksu Kesong na granici dve zemlje.

Južna Koreja je saopštila da je Severna Koreja uputila iznenadnu ponudu da dopusti južnokorejskim poslovnim ljudima da obave inspekciju njihove opreme u zajedničkom, sada zatvorenom, industrijskom komplesku Kesong koji se nalazi na severnojkorejskoj strani granice dve Koreje.

Južna Koreja je odmah odgovorila predlogom da se u subotu održe razgovori o tom pitanju u mestu Panmundžom na liniji prekida vatre izmedju dve zemlje.

Industrijski kompleks Kesong zatvoren je od aprila, posle višenedeljnih pojačane zategnutosti izmedju dve zemlje.

Severna Koreja nije odgovorila na taj predlog, ali je juče saopštila da će dopustiti južnokorejskim poslovnim ljudima da obave inspekciju njihove opreme u tom objektu.

Dve Koreje su prošlog meseca pokušale da održe razgovore sa ciljem da se ponovo otvori Kesong, ali su oni otkazani zbog neslaganja oko toga ko će predstavljati svaku od strana.

Ta fabrika je važan izvor prihoda za Severnu Koreju i služila je kao jedan od poslednjih preostalih znakova saradnje Seula i Pjongjanga.
XS
SM
MD
LG