Linkovi

Američko - južnokorejski manevri


Vojnici južnokorejske armije na granici 11. mart, 2013.
Vojnici južnokorejske armije na granici 11. mart, 2013.

Severna Koreja je reagujući na pomenute manevre i sankcije UN poništila primirje iz 1953. kojim je okončan Korejski rat

Na samom početku združenih američko-južnokorejskih vojnih manevara, Pjongang je saopštio da je sproveo zaprećeno ukidanje direktne linije takozvanog “crvenog telefona”, u pograničnom selu Panmundžom, na granici sa Južnom Korejom.

Dok je oko 13.000 američkih i južnokorejskih trupa započelo redovne godišnje manevre nazvane “Ključna rešenost,” sa druge strane demilitarizovane zone niko se nije odazvao na rutinski jutarnji poziv preko vanredne telefonske linije. Dve Koreje imaju dogovoreni protoklarni telefonski kontakt dva puta dnevno.

Portparol Ministarstva za ujedinjenje je rekao da Južna Koreja nije ni pokušala da se ponovo javi u uobičajeno vreme, u četiri popodne.

Severna Koreja je prošle nedelje najavila da će ukinuti tu komunikacionu vezu uspostavljenu 1971. Sever je do sada prekidao tu liniju pet puta, a poslednji put 2010.

Zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane navode da je vice-maršal, Hjong Jong Čol obavio inspekciju sela Panmundžom u subotu uveće. Portparol ministrastva, Kim Min-seok, rekao je rekao da Severna Koreja nastavlja sa provokativnim pretnja, ali da su južnokorejske oružane snage spremne da uzvrate na agresiji.

U današnjem severnokorejskom partijskom dnevniku “Rodong Sinmun”, rečeno je da je “od danas primirje u potpunosti poništeno.” Severna Koreja je i u pet prethodnih prilika proglašavala da je primirje poništeno. Međutim američki zvaničnici smatraju da se vojno primirje ne može menjati bez saglasnosti svih strana tog sporazuma, koje uključuju Ujedinjene nacije i Kinu.

Pjongjang je prošlonedeljno zavođenje pojačanih sankcija UN-a nazvao “aktom rata.” Te sankcije su zavedene posle nedavne treće severnokorejske nuklearne probe izvršene u suprotnosti sa ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Severnokorejski zvaničnici tvrde da su tekući američko-južnokorejski manveri pretekst za nuklearni napad, što primorava Pjongjang da izvrši preventivni nuklearni napad na SAD.

Analitičari ističu da Severna Koreja ne poseduje interkontinentalne balističke rakete, ali ne isključuju mogućnost da Pjongjang lansira rakete kratkog dometa ili izazove manju provokaciju u spornim teritorijalnim vodama u Žutom moru. Stručnjaci takođe smatraju da je malo verovatno da će Severna Koreja preduzeti bilo kakvu meru sve dok traju američko-južnokorejske ratne igre u regionu.
XS
SM
MD
LG