Linkovi

SAD i Kina protiv nuklearnog oružja


Državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom
Državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom

Državni sekretar Džon Keri i njegov kineski kolega Jang Đeči saopštili da su dve zemlje opredeljene da se Korejsko poluostrvo oslobodi nuklearnog oružja

Sjedinjene Države i Kina najavili su da će sarađivati na rešavanju krize na Korejskom poluostrvu, izazvane pretnjama Severne Koreje da će izvršiti nuklearni napad

Državni sekretar Džon Keri i kineski državni savjetnik Jang Đeči su nakon razgovora u Pekingu poručili da podržavaju oslobađanje Korejskog poluostrva od nuklearnog oružja što je, kako je naglasio američki diplomata, od ključne važnosti za regionalnu i globalnu stabilnost. Jang je najavio da će Kina sarađivati sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama na obnavljanju razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu .

Keri je ranije danas o nuklearnom program Pjongjanga i drugim pitanjima razgovarao sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom, ocjenjujući da je sadašnji trenutak kritičan. Državni sekretarr traži od Kine, koja je najveći saveznik Sjeverne Koreje, da utiče na tu zemlju da odustane od prijetnji.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će izvršiti nuklearni napad na Sjedinjene Države i američke ciljeve u regionu. Takođe je upozorila da će izvesti još jednu raketnu probu. Zvaničnici smatraju da bi to moglo da se dogodi u bilo koje vrijeme. Južna Koreja saopštila je da bi raketa mogla da bude ispaljena 15. aprila, kada Pjongjang obilježava 101. godišnjicu rođenja osnivača zemlje Kim Il Sunga.
XS
SM
MD
LG