Linkovi

Diplomate ignorišu upozorenje


Miting u Severnoj Koreji
Miting u Severnoj Koreji

Prema izveštajima zapadnih vlada, strane diplomate odlučile su da ostanu u Pjongjangu uprkos pozivu vlade da razmotre napuštanje prestonice

Strane diplomate u Sjevernoj Koreji su, po svemu sudeći, odlučile da ne napuštaju ambasade u Pjongjangu, uprkoz pozivu sjevernokorejske vlade da iz bezbjednosnih razloga razmotre napuštanje prijestonice.

Izvještaji, koje su zapadne vlade dobile od ambasada u Pjongjangu, sugerišu da diplomate ignorišu upozorenje da napuste zemlju i da većina stranaca smatra da je cilj jušeranjeg pziva povećanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja poručila je ambasadama i međunarodnim organzacijama da, u slučaju sukoba, ne može da im garantuje bezbjednost posle 10. aprila.

U međuvremenu, Južnokorejci koji rade u industrijskom kompleksu u Sjevernoj Koreji, projektu koji su Seul i Pjongjang godinama podržavali, nastavljaju da se vraćaju u zemlju, nekoliko dana nakon što su sjevernokorejske vlasti blokirale pristup objektu. Vjeruje se da se u kompleksu Kesong i dalje nalazi do 500 Južnokorejaca.
XS
SM
MD
LG