Linkovi

Od teškog detinjstva do mentora za decu


Kordilija Krenšou sa razgovara sa djecom koja su dio programa njene organizacije ARK
Kordilija Krenšou sa razgovara sa djecom koja su dio programa njene organizacije ARK

Kordilija Krenšou, koja se suočavala sa brojnim problemima u djetinjstvu, osnovala je nevladinu organizaciju “Acts of Random Kindness”, odnosno ARK, koja inspiriše djecu ne samo da prežive, već i da budu veoma uspješna.

Diploma magistra za socijalni rad je za 23-ogodišnju Kordiliju Krenšou bila izuzetan uspjeh, s obzirom na to da potiče iz hraniteljske porodice i da je morala da prevaziđe mnoge prepreke. To nije bilo lako, zbog čega je smatrala da niko drugi ne bi trebalo to da radi sam – tako da je odlučila da pomaže ostaloj djeci koja se nalaze u teškoj situaciji.

Grupa osnovaca razgovara sa Kordilijom Krenšou i ostalim mentorima iz organizacije ARK. Govore o svojim iskustvima, pišu u dnevnicima i čitaju. Danas čitaju knjigu “Dječakov život u doba hapšenja”, pisca Tonija Luisa Juniora, koji je takođe jedan od članova odbora Kordilijine organizacije.

“On je odrastao bez oca. Veliki broj naših dječaka je u istoj situaciji – odrastaju u samohranim porodicama, siromaštvu. Zbog toga im knjiga pruža životnu perspektivu nekog s kim mogu da se poistovjete na mnogo načina.”

Meki Kolin se pridružio ovom programu prije pet nedelja.

“Bio sam suspendovan zbog tuče i onda mi je jedan od administratora iz škole preporučio ovaj program.”

Meki živi sa mlađom sestrom i majkom, za koju kaže da je njegov heroj.

“Iako me ponekad nervira, i ja nju, i dalje je dobra prema meni. Voli me i vodi računa o meni i mojoj sestri. Stvarno želim da joj pomognem.”

Da bi pomogao svojoj majci, Meki mora marljivo da radi.

Pokušavam da budem bolji, da ne spavam na času, i da budem učtiviji.”

Povezivanje ove djece sa muškarcima, koji mogu da imaju pozitivan uticaj na njih, i sa mentorima je glavna ideja ovog programa, ističe Kordilija Krenšou.

Zaista je važno da razvijamo porodičnu atmosferu za ovu djecu, kako bi mogla da nam se obrate u bilo kojem trenutku.”

Zato su važni i grupni izleti. I susreti sa ljudima poput Džastina Torntona, vlasnika kompanije Tornton Development, su dobra prilika za djecu da razgovaraju sa uspješnim uzorima u zajednici.

“Volim da svoje znanje prenosim drugima, naročito mlađoj djeci.”

Ovakva iskustva mogu da imaju dugotrajan uticaj na djecu koja shvataju da mogu da ispune svoje snove na putu do uspjeha.

XS
SM
MD
LG