Linkovi

"Korak nazad u saradnji Srbije sa Hagom"


Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izrazio je razočaranje zbog nedavnih odluka Suda u Beogradu da ne izruči troje funkcionera Srpske radikalne stranke i naglasio da Srbija ima obavezu da u potpunosti sarađuje s Tribunalom.

"To je ozbiljan korak unazad po pitanju saradnje sa Tribunalom i neprihvatljivo nepoštovanje prvenstva zakona Tribunala nad domaćim zakonima Srbije", rekao je Ađijus na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci i saradnji Srbije sa međunarodnim sudom za ratne zločine izvršene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc takođe je izrazio žaljenje što je - kako se izrazio - "Srbija skrenula sa puta pune saradnje" i istakao da u ovoj, konačnoj fazi rada Tribunala, saradnja država ostaje ključna radi okončanja mandata suda do kraja 2017.

Bramerc je istakao da pozitivan odnos u regionalnoj saradnji povodom osude ratnih zločina jenjava. "Previše političara i javnih ličnosti demantuje već uspostavljene istine, raspirujući etničke tenzije i ponavljajući nacionalističke slogane prošlosti", zaključio je Bramerc.

XS
SM
MD
LG