Linkovi

Kontracepcija velika tema u kampanji u SAD, koliko je ugrožena njena dostupnost?


Ginekološka klinka u Kanzasu, arhiva ( AP Photo/Charlie Riedel)
Ginekološka klinka u Kanzasu, arhiva ( AP Photo/Charlie Riedel)

Debata o pravima na abortus decenijama izaziva podele u američkoj politici. Ali, dve godine pošto je Vrhovni sud ukinuo presudu Ro protiv Vejda i državama dao pravo da odlučuju o politikama abortusa, otvoren je novi front – debata o kontracepciji.

Glasači kojima je u fokusu bilo pravo na abortus igrali su važnu ulogu u pobedi demokrata na kongresnim izborima 2022. Sada, dve godine pošto je Vrhovni sud ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus, demokrate upozoravaju da su pred izbore 2024. u opasnosti reproduktivna prava.

“Moramo se suprotstaviti ružnoj istini – da žene, nažalost, danas imaju manje prava nego pre par godina”, poručuje Čak Šumer, lider većine u Senatu.

Reproduktivna prava u centru kampanje za predsedničke izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Demokrate u Senatu su stavile na glasanje predlog zakona o pravu na kontracepciju– upozoravajući da republikanci ugrožavaju dostupnost kontraceptivnih sredstava.

“Mnogi republikanci kažu da smo previše žustri i da ne postoji realna pretnja po kontraceptivna sredstva. Ali, tako su govorili i kada smo upozoravali da će ukinuti presudu Ro protiv Vejda. Rekli su da preterujemo i kad smo upozoravali da su ugrožena prava na vantelesnu oplodnju i osnivanje porodice”, podseća Tami Dakvort, demokratska senatorka.

Predlog ipak nije dobio potrebnih 60 glasova da bi prošao dalje.

Republikanci kažu da takav zakon može da natera neke Amerkance da pogaze svoja uverenja – da su određene metode kontrole rađanja jednake abortusu.

“Amerikanci su slobodni da imaju moralna i religijska uverenja samo ako se ta uverenja ne sukobljavaju sa političkim stavovima demokrata”, smatra Džon Tun, republikanski senator.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je nedavno objavio da neće podržati zabranu kontraceptivnih sredstava – iako je ranije delovalo da misli drugačije. Republikanski senatori su izneli svoj predlog zakona kojim se povećava dostupnost kontraceptivnih sredstava i tvrde da demokrate igraju političku igru pred izbore.

“Od Senata do Bele kuće, demokrate nemaju nikakvu platformu, nikakvu agendu koja je važna američkom narodu. Umesto toga, šire neosnovan strah u ime politike”, kaže republikanska senatorka Džoni Ernst.

Broj birača koji kažu da će glasati za kandidata koji deli njihov stav o abortusu dostigao je rekordni nivo – 32 odsto, pokazuje Galupovo istraživanje.

Pokušaji saveznih država da zaštite pravo na abortus, kontracepciju i vantelesnu oplodnju imaće značajnu ulogu u izlaznosti demokratski orijentisanih birača.

“Neke države pokušavaju da omoguće pristup, druge da ga ograniče. Ali, to nije pitanje o kojem odlučuju samo zvaničnci. To je sentiment javnosti i ljudi žele da takve odluke donose sami”, smatra Ejmi Dejsi sa Američkog univerziteta.

Reproduktivna prava su u fokusu Bajdenove kampanje. Potpredsednica SAD Kamala Haris bila je prva na toj funkciji koja je posetila jednu kliniku za abortus.

XS
SM
MD
LG