Linkovi

Kongresmen podneo ostavku zbog etičke istrage


Trent Frenks, republikanski kongresmen iz Arizone
Trent Frenks, republikanski kongresmen iz Arizone

Treći član američkog Kongresa napušta položaj zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Republikanski kongresmen iz Arizone Trent Frenks saopštio je da podnosi ostavku pošto je Etički komitet Predstavničkog doma objavio da će otvoriti istragu zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja pripadnica njegovog osoblja.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć, Frenks je priznao da je članice osoblja doveo u neugodnu situaciju kada je raspravljao o pitanjima veštačke oplodnje i rađanja putem surogat roditelja, ali je odbacio da je imao bilo kakav fizički kontakt sa njima.

Frenksovo saopštenje usledilo je samo nekoliko sati pošto je senator Al Franken najavio da će podneti ostavku, usled sve burnijih zahteva svojih kolega da napusti položaj zbog optužbi za neprimereno seksualno ponašanje.

Franken je takođe naveo da je podvrgnut višim standardima nego što je slučaj sa predsednikom Donaldom Trampom i Rojom Murom iz Alabame, koji je u tesnoj trci za mesto u američkom Senatu.

“Ja sam posebno svestan ironije u činjenici da ja odlazim, dok čovek koji se hvalio na audio snimku o svojoj istoriji seksualnih napada, sedi u Ovalnoj kancelariji, a osoba koja je više puta vrebala mlade devojke, vodi kampanju za Senat uz punu podršku svoje partije”.

Ranije ove nedelje, član Predstavničkog doma sa najdužim stažom, demokratski kongresmen iz Mičigena Džon Konjers odbacio je optužbe da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući bivše članice osoblja.

Optužbi za seksualno zlostavljanje je sve više u Sjedinjenim Državama već nedeljama, a desetine moćnih muškaraca iz sveta politike, biznisa, zabave i medija, izgubili su posao pošto su žene počele da iznose detaljne optužbe o zlostavljanju.

XS
SM
MD
LG