Linkovi

Senator podnosi ostavku zbog optužbi o nedoličnom ponašanju


Demokratski senator Al Franken

Demokratski senator Al Franken najavio je da podnosi ostavku posle niza optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju.

Bivši komičar, čija politička karijera je poslednjih meseci bila u usponu, odluku je objavio na sednici Senata.

"Duboko verujem da kao senator nisam uradio ništa da osramotim ovu instituciju. Uprkos tome, danas objavljujem da narednih nedelja podnosim ostavku na položaj u Senatu", rekao je senator iz Minesote.

Franken je među nekoliko istaknutih Amerikanaca u politici, medijima i zabavi koji su proteklih meseci optuženi za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

"Pojedine optužbe protiv mene jednostavno nisu tačne. Drugih se sećam značajno drugačije", rekao je Franken, čiji odlazak predstavlja priliku za Republikance da ponovo osvoje mesto koje su izgubili na izborima 2008. godine i ojačaju trenutnu tesnu većinu u Senatu.

Međutim, izbori za Frankenovog naslednika neće biti održani do novembra naredne godine, a u međuvremenu će njegovog zamenika u Senatu imenovati demokratski guverner Minesote Mark Dejton.

Optužbe da je Franken nedolično dodirivao ili pokušavao da poljubi žene bez njihovog pristanka počele su da izlaze na površinu pre tri nedelje.

Franken se prvobitno izvinio zbog svog ponašanja, najavio da će sarađivati u senatskoj istrazi i raditi da povrati poverenje građana.

Međutim, senatori iz Demokratske stranke, među kojima i većina senatorki, zatražili su u sredu od Frenkena da podnese ostavku, posle objavljivanja novih optužbi. U četvrtak su pozdravili Frankenovu odluku da napusti položaj senatora.

Početkom nedelje, ostavku je podneo i demokratski kongresmen Džon Konjers, posle najdužeg mandata u Predstavničkom domu, zbog više optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju. Konjers je demantovao te optužbe.

U međuvremenu, predsednik Donald Tramp podržao je republikanskog kandidata za senatora Roja Mura, uprkos tome se bivši sudija iz Alabame suočava sa nizom optužbi za seksualno uznemiravanje ili napade na maloletnice. Mur je demantovao optužbe.

Franken je u obraćanju kritikovao i Trampa i Mura.

“Svestan sam ironije u činjenici da ja odlazim, dok čovek koji se na video snimku hvali o svojoj istoriji seksualnih napada sedi u Ovalnoj kancelariji, a čovek koji je više puta napadao devojčice, kandiduje se za Senat, uz punu podršku svoje stranke", poručio je demokratski senator.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG