Linkovi

Kongres: Vels Fargo naneo štetu celom finansijskom sektoru


Izvršni direktor Vels Fargo banke Džon Stampf tokom jučerašnjeg svedočenja pred odborom za finansije Predstavničkog doma američkog Kongresa
Izvršni direktor Vels Fargo banke Džon Stampf tokom jučerašnjeg svedočenja pred odborom za finansije Predstavničkog doma američkog Kongresa

Američki zakonodavci smatraju da će skandal sa otvaranjem lažnih računa u Verls Fargo banci sigurno imati negativan uticaj na poverenje u ceo finansijski sektor. Predsednik Upravnog odbora i izvršni direktor Vels Farga Džon Stampf ponovo se ove nedelje suočio sa teškim pitanjima na Kapitol Hilu zbog optužbi da je je banka prevarila svoje korisnike tako što je otvorila fantomske štedne i kreditne račune, kako bi ispunila zadate ciljeve. Uprkos tome što se nekoliko puta izvinio, Stampf insistira da nije uradio ništa loše.

Prvi čovek Vels Farga Džon Stampf juče se vratio na Kapitol Hil, a razmena reči sa zakonodavcima ponovo je bila oštra.

“Niste prekršili etički kodeks? Da li priznajete da ne samo da je vaša banka Vels Fargo zažmurila, nego je i celoj finansijskoj industriji napravila modricu na oku? Vaša odgovornost”, pitao je i odgovorio demokratski kongresmen iz države Njujork Gregori Miks.

Problem predstavlja priznanje banke da je u poslednjih pet godina upotrebila poverljive informacije o svojim korisnicima kako bi otvorila i do dva miliona štednih i kreditnih računa, a da im to nije rekla.

Profesor prava na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku Džon Kofi kaže da se to zove prevara.

“Otvarate lažne račune i naplaćujete ljudima iako oni ni ne znaju da imaju račune. Uzimate novac iz oko milion i po računa i stavljate ga u nove".

Za korisnike je to postalo pitanje poverenja.

"Imam osećaj da treba da razgovaram s njima. Želim da ih pozovem da vidim šta se dešava i kakav će to uticaj imati na mene", kaže Nensi Tafola iz Portlanda.

Državna i federalna regulatorna tela kaznila su Vels Fargo sa 185 miliona dolara, ali analitičar Ričard Eks Bovi kaže da to nije ništa.

“Mislim da za Vels Fargo nije problem kazna, već to što će im reputacija pretrpeti udarac i što će to uticati na vrednost akcija. To je mnogo gore od onoga što sama kazna predstavlja”.

Banka je otpustila 5.300 zaposlenih umešanih u skandal i izvinila se svojim korisnicima. Dugogodišnji izvršni direktor Stampf odrekao se 41 miliona dolara u deonicama, ali i dalje tvrdi da nije učinio ništa loše.

“Očigledno, vaša definicija odgovornosti jeste da krivicu svalite na svoje zaposlene, koji nemaju novca za poznatu marketinšku firmu da se odbrane. To je kukavičko liderstvo”, kritikovala je Stampfa pre nekoliko dana Elizabet Voren, demokratska sentorka iz države Masačusets.

Nije jasno koliko bi ova praksa mogla da bude prisutna u drugim finansijskim institucijama, ali od kada se skandal pročuo, Vels Fargo – jedna od najvećih banaka u zemlji, izgubila je oko 27 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

XS
SM
MD
LG