Linkovi

Kongres SAD: Republikanci prave planove, demokrate besne


Protestna šetnja kod Kongresa u Vašingtonu, 15. novembar 2016.
Protestna šetnja kod Kongresa u Vašingtonu, 15. novembar 2016.

Republikanski lideri u Kongresu obećavaju smelu akciju kada Donald Tramp postane predsednik naredne godine. S druge strane, demokrate su gnevne povodom prvih odluka kada je reč o položajima u Beloj kući.

Protesti zbog novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, koji predvode studenti, stigli su i do Kapitola, gde je Pol Rajan nominovan za još jedan mandat na položaju predsednika Predstavničkog doma, nakon čega je trijumfalno govorio o izbornoj pobedi svoje stranke.

“Dobrodošli u zoru nove ujedinjene republikanske vlade. Dobro se osećam kad to kažem, zaista. Ovo će biti vlada fokuisirana na transformaciju pobede novoizabranog predsednika Trampa u istinski napredak za američki narod. Naš tim je veoma uzbuđen i jedva čekamo da se bacimo na posao”, rekao je Rajan.

Republikanci žele da smanje poreske stope, ukinu glavne odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti predsednika Obame i brojne ekonomske regulative. Osetili su veliko olakšanje zato što će Tramp, a ne demokrata Hilari Klinton, izabrati kandidata za prazno mesto u Vrhovnom sudu.

“Brzo ćemo delovati kada bude doneta odluka o nominaciji”, obećava republikanski senator iz Teksasa, Džon Kornin.

Demokrate kažu da je Tramp počeo užasno, izborom Stiva Benona za vodećeg stratega. Benon je na čelu konzervativne veb stranice, koja zagovara belački nacionalizam i pospešuje mržnju prema manjinama.

“To je neko ko je izražavao rasne i antisemitske, stavove protiv LGBT zajednice i žena, i tako dalje. To je neko za čija gledišta nema mesta u Beloj kući”, smatra demokratska senatorka iz Mičigena Debi Stebnau.

“Sve dok je zagovornik rasnih podela na korak od Ovalne kancelarije, biće nemoguće ozbiljno shvatiti Trampove napore da zaleči rane nacije”, ističe demokrata Heri Rid.

Republikanci kažu da Tramp ima pravo da izabere svoj tim.

“Imali smo izbore. Američki narod je glasao. Američki narod je izabrao svog narednog predsednika”, podseća Kornin.

Ipak, za sada nema nagoveštaja da će demonstracije protiv Trampa prestati.

“Zabrinut sam povodom njegove izgradnje zida i onoga što planira da uradi sa ‘Obamakerom’, a brine me i kako će naša zemlja izgledati tokom naredne četiri godine”, kaže učesnik demonstracija Olaedo Ukikve.

Ono što je nepoznato republikancima jeste da li će Tramp pospešiti ili ugušiti polarizujući gnev koji mu je pomogao na dan izbora. Taj gnev bi mogao da nanese štetu veoma obimnoj zakonodavoj agendi posle njegove inauguracije.

XS
SM
MD
LG