Linkovi

Kongres razmatra ovlašćenja predsednika da vodi nuklearni rat


Predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja, republikanac iz Tenesija (levo) i njegov demokratski kolega iz Merilenda Ben Kardin, pred početak današnjeg pretresa
Predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja, republikanac iz Tenesija (levo) i njegov demokratski kolega iz Merilenda Ben Kardin, pred početak današnjeg pretresa

U odboru za spoljnopolitičke poslove američkog Senata održava se pretres o ovlašćenju predsednika da naredi nuklearni napad na neku drugu zemlju.

Pretres se održava dok predsednik Tramp nastavlja da razmenjuje uvrede sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Kim nadzire programe razvoja nuklearnog oružja i projektila koji su napredovali brže nego što je većina globalnih stručnjaka za naoružanje predvidela.

Prvi put u više od četiri decenije, Kongres će razmotriti predsednička ovlašćenja da vodi nuklearni rat. Postojeće procedure zahtevaju od predsednika da se prvo konsultuje sa vojnim i civilnim liderima ali konačnu odluku donosi on sam.

Pretresom predsedava Bob Korker, jedan od najglasnijih republikanskih kritičara predsednika Trampa. On je naveo da je izvestan broj zakonodavaca postavio pitanja o procesu i raspoređivanju američkog nuklearnog arsenala.

Dvojica demokratskih zakonodavaca, kongresmen Ted Liu i senator Ed Marki, podneli su predlog zakona, kojima se predsedniku zabranjuje da naredi preventivni nuklearni napad, pre nego što Kongres objavi rat zemlji koja se napada. Te mere međutim nisu prošle Kongres u kojem većinu imaju republikanci.

Korker je u intervjuu za Njujork tajms ocenio da bi predsednikova užarena retorka prema Severnoj Koreji mogla da dovede do dalje eksalacije tenzija i izbijanja Trećeg svetskog rata, što je neke eksperte za nuklearno naoružanje navelo da pozdrave održavanje ovog pretresa.

Aleks Velerstin iz Stivens instituta za tehnologiju, koji je detaljno istraživao predsednička nuklearna ovlašćenja, izrazio je nadu da će pretres „rasvetliti aspekte procedura za predsedničku upotrebu nuklearnog oružja za šta smatra da je veoma važno da budu poznate i da se o njima razgovara“.

XS
SM
MD
LG